"Мамо, той започна пръв!" - тази реплика, съчетано с плач е чувала почти всяка майка. И ако детето в момента може да е обидено на приятеля си, в съзнанието на майката се въртят два основни въпроса - дали всичко е наред със здравето на детето й и ще остане ли белег. 

Снимка: iStock

Най-честите детски бели, от които остават белези, са:

  • Падане с колелото (ролери, скейт и др.)
  • Падане при бягане, гоненица или други спортни занимания и игри в парка/площадката
  • Катерене (по дървета, сгради, шкафове и други места у дома)
  • Разправия, спор, боричкане с други деца
  • Удар с камък
  • Счупено стъкло от прозорец, чаша и др.

"От играчка става плачка" - тази народна мъдрост често се потвърждава, когато интересна детска игра завърши с нараняване. Енергията на децата е неизчерпаема и е трудно да бъде управлявана. Но ако те бързо могат да се сдобрят с приятелче дори и след нараняване, то не така бързо може да бъде заличен един останал белег. 

Снимка: iStock

Какво не/знаем за лечението на белези?

Според проучване на над 2000 души, почти шест от десет души (59%) не са наясно, че различните типове кожа и някои цветове на косата (например червена), имат по-голяма вероятност за появата на келоидни белези. 

Когато става дума за белези и тяхното лечение, майките най-често избират - алое вера (35%), витамин Е (22%) и някакъв вид масло (5%).

Лечението със силикон всъщност е златен стандарт. За него споделят, че знаят едва 7% от анкетираните. KELO-COТE e гел против белези с UV със защита от 30SPF, специално разработен да защитава нови и стари белези от утежняващото действие на слънцето. 

Д-р Ник Уилсън Джоунс, детски пластичен и реконструктивен хирург в Уелският център за изгаряния и пластична хирургия, споделя, че съществува реална липса на разбиране за това как UV факторът и липсата на такъв предпазващ откритите белези може да влоши лечебния процес. Какво значи това?

Вече е есен и слънцето не е така силно като през лятото. Това дава свобода на много хора да не ползват продукти с UV защита. Да предпазят белег с такъв продукт пък понякога дори не се сещат. 

Всъщност тъканта около и на самия белег е с много ниска естествената защита срещу UV лъчите. Ето защо е особено важно именно тези места да се предпазват. Ако през лятото детето е падало, удряло се е и вследствие на раните са му останали белези, е добре кожата на тези места да се обгрижва специално. 

Снимка: iStock

Белезите могат да бъдат увеличени допълнително, ако са изложени на слънце по време на лечебния период и ако не са защитени, могат да станат по -големи, по-твърди и по-тъмни на цвят, твърди д-р Джоунс.

Независимо дали белегът е в резултат от хирургичен шев след операция, или естествено заздравяване на нараняване, той трябва да бъде защитен от слънцето по време на целия му процес на възстановяване. Наранената тъкан е много по-податлива на слънчевите лъчи от обикновената кожа и трябва да бъде защитена от излагане на ултравиолетови лъчи, докато розовият/червеният цвят изчезне. Това може да отнеме до 18-24 месеца.