Миналата седмица Симеон ІІ и царица Маргарита отпразнуваха 60 години брачен живот. Всъщност двойката минава през три церемонии, тъй като са с различни религии. Дори се налага Симеон Сакскобургготски два пъти да ходи при папата, за да се уреди брака между католичка и православен, без това да налага децата им да бъдат католици.

Снимка: kingsimeon.bg

След успешни преговори на 14 януари 1962 г. отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, извършва първата от трите сватбени церемонии. Втората церемония е на 20 януари в Лозана, където пред кмета на града Симеон и Маргарита сключват граждански брак. На следващия ден благославянето на брака извършва митрополит Андрей в съслужение с руския архиепископ на Швейцария.

Снимка: kingsimeon.bg

По повод 60-годишния юбилей Симеон ІІ и доня Маргарита споделиха пред „24 часа“, че привързаността и взаимната помощ са им помогнали да преминат през изпитанията на времето. Маргарита цени най-много в съпруга си интелигентността, а той – нейната прагматичност и земност.

Снимка: kingsimeon.bg

Двамата се запознават на вечеря с приятели малко преди той да постъпи във Военната академия “Вали Фордж” в САЩ през 1958 г. Маргарита му прави силно впечатление, но пътищата им се разделят. Малко по-късно, научил, че тя ще гостува на своя приятелка в Америка, тогавашният кадет Рилски ѝ изпраща покана за годишния бал на академията. Тя обаче трябва да се връща в Европа, откъдето лети за Япония, и не се отзовава на поканата. Срещат се отново в Мадрид чак през лятото на следващата година.

Снимка: kingsimeon.bg

„В началото бяхме само приятели, стана постепенно, а и той имаше друга годеница“ – признава Маргарита в интервюто пред „24 часа“.

Тя е с две години по-голяма от Симеон Сакскобургготски, който на 16 юни т.г. ще навърши 85 и планира да изкачи връх Мусала така, както го направи и по случай 80-ия си рожден ден.

Снимка: kingsimeon.bg

Пред изданието двамата споделят за отглеждането на петте си деца и за това как Симеон ІІ не е искал те да идват често тук, докато е премиер, за да не бъде обвиняван в шуробаджанащина.

Двойката има 11 внуци, които вече са големи – студенти са или работят.

„Още си ги считам за бебета, но те са вече големи хора и нямат време за нас. А и пътуванията по време на пандемия са много трудни“ – признава Симеон Сакскобургготски.