Знаете ли кое е онова мъничко семенце, събрало в себе си огромен потенциал за запазване на човешкото здраве? И не само. Това зрънце, благодарение на скритите в него микроелементи в най-чист вид е и фактор за изграждането и поддържането на целия организъм. Чудите се още? Ами... сусамът.

Неговите благоуханни бели и розови цветове, постепенно се превръщат в шушулки, пълни с малки овални или плоски семенца. Цветовете им могат да варират от бели към кремави до кафяви и черни в зависимост от сорта.

Всъщност, за качествата на сусама научих едва, след като разбрах, че очаквам бебе. Поводът бе във връзка с повишената ми нуждата като бъдеща майка от калций.
Специалистите в областта на храненето са единодушни, препоръчвайки сусаменото семе на бременни, кърмачки и мънички деца, а в по-сериозна възраст – при профилактика и заболявания на костната система. И всичко това заради уникално високото съдържание в него именно на калций (1500мг/100 гр). И то такъв, който се усвоява пълноценно и безпрепятствено директно от клетката.

Наред с това, многообразието и изобилието

от фосфор, калий, магнезий, желязо, цинк го прави несравним здравословен продукт – храна и лекарство едновременно. Той е подходящ при лечение на неврологични, сърдечно-съдови заболявания и анемия, подобрява имунната защита.

Имайте предвид, че тези му удивителни лечебни свойства в най-висока степен са присъщи само на суровия необелен сусам!

Една чаша сусамово мляко е като живителен елексир, който възстановява силите, тонизира и подмладява. Приготвянето му е много лесно и изисква само да изсипете в миксера шепа суров сусам, 200 гр вода и 1 пълна лъжичка пчелен мед. За аромат може да прибавите плод по ваш избор.

Сусамовите зрънца могат да бъдат и полезно примамливо допълнение към салатите на трапезата ни.