Решили сте, че новият член на вашето семейство ще е малко игриво коте. Дори вече сте го избрали  – най-милото, пухкаво, забавно и красиво котенце в зоомагазина. Преди да направите сериозната стъпка да си вземете домашен любимец обаче, трябва да проучите как дадената порода ще се приобщи към вашето семейство и дом, какъв и е характера, ако имате малки деца – дали е дружелюбна. В този материал ще намерите какво е типичното поведение на най-разпространените породи котки.

коткаПерсийска котка
Ако имате малко дете, то със сигурност това е породата за вашия дом. Персийките са игриви и забавни и никога няма да посегнат на детето. Противно на повечето разбирания, че тя е агресивна, когато нещо не й хареса тя просто се отдръпва на разстояние. Ако в дома си имате и други домашни любимци, то тогава в никакъв случай няма да имате проблеми със съжителството им, тъй като породата е мила и лесно се приспособява. Мъжките индивиди по принцип са малко по-мили и нежни, докато женските могат да проявят характер, но никога агресия.

коткаАнгорска котка
Най-известният представител е турската ангорска котка. Тя е любяща и игрива. Със сигурност държи присъствието й в дома да бъде забелязано. Обича да слуша семейните разговори и дори да се включва в тях по свой си начин. А има ли наблизо топка или друга играчка, то бъдете сигурни, че тя ще играе с нея с часове. Това е перфектният вариант ако работата ви държи постоянно навън. Трябва да се отбележи и голямото любопитство, което е характерно за турските ангорски котки, които обичат да си врат носовете почти навсякъде. Поради тази причина можем да причислим породата към пакостливите такива.

коткаСиамска котка
Сиамските котки са абсолютно различни от останалите видове. Някои собственици заявяват дори, че те са уникална порода. Ако искате такава котка в дома си, то тогава трябва да сте наясно, че ще ви е нужна доста енергия и нерви. Преди всичко обаче те са много интелигентни и са определяни, като котките, които най-много обичат кучета. Те се причисляват към породата, която най-лесно се дресира. Чувствата им се доближават до човешките -  ако са в добро настроение, то очаквайте да покажат силната си обич към вас. Но ако са в лошо настроение, по-добре е да не им се пречкате. Ревниви са в моментите, когато проявявате някакъв вид чувства към други котки.