Благодарение на многократните пелени, които създават комфорт на родителите, все по-често ставаме свидетели как деца на 2, 3 и дори 4 години ги използват. В повечето случаи родителите се застраховат, за да не стане някой гаф.

Една майка обаче е решила да пробва нещо различно с третото си дете, което е само на 9 седмици и вече използва гърнето по предназначение, като при всички опити има успех.

Бека Мартинез е участничка от 22 сезон на американското издание на „Ергенът“, който в Щатите се излъчва през 2018 г. След като не успява да спечели риалитито, тя намира любовта и вече е майка на 3 деца – дъщеря Рут, която е на 4 години, и синове Франклин на 3 и Ернесто, който е едва на 9 седмици.

Именно най-малкият член на семейството вече успешно използва гърнето при нужда. В Story в Инстаграм 28-годишната Бека споделя, че прилага т.нар. метод „елиминационна комуникация“, който представлява нежен и щадящ начин да се отговори на естествените хигиенни нужди на бебето. Заради това той може да се прилага още от раждането. През повечето време бебето се оставя без памперс, а майката или бащата се опитват да разчетат сигналите му. Ако плаче, започват да се елиминират нуждите му една по една – храна, сън, прегръдки и ако продължи да е неспокойно, значи следва слагане на гърне.


"По темата за памперсите... елиминационната комуникация е върхът . Никога не съм я пробвала с другите две деца, но съм слагала Ернест на гърне около десетина пъти, след като се събуди, и всеки път той пишкаше веднага и обикновено се изхождаше", споделя майката, показвайки снимки на малкия Ернест, който е седнал на гърнето, докато мама го кърми.

Снимка: Instagram


"Винаги съм си мислела, че това е просто съвпадение, когато чувах други хора да говорят за това как да накарат бебето си да ходи на гърне. Но не - не знам как да го обясня, но той сякаш знае - веднага след като го съблека и сложа гърнето отдолу, той се изпишква“, пише още Бека Мартинез.

Снимка: Instagram

Фенове на участничката в американското издание на „Ергенът“ коментират, че студът подтиква бебето да се изходи на гърне, а не неговата естествена нужда.

Вижте какво е казала майката на Александра Гърдева от "Ергенът", когато научава, че дъщеря й ще участва в риалитито:

Въпреки това младата майка изрази мнение, че слагането на памперс на бебетата може да затрудни обучението на гърне, когато родителите решат , че е дошъл моментът за това.

"Научихме другите ни 2 деца да ходят на гърне около 22 месеца, защото личната ни цел е да махнем памперса до 2 години, но сме супер любопитни да видим дали Ернест ще успее да го направи по-рано, ако продължим по този начин."

Снимка: Instagram

Сред известните привърженици на метода „елиминационна комуникация“ е моделът Жизен Бюндхен, която споделя, че е успяла да приучи децата си към гърне още на 6-месечна възраст. Актрисата Алиша Силвърстоун също е използвала начина, но е започнала с него, когато синът й Беар е бил на 6 месеца.

Не всяка майка обаче успява да постигне успях с приучаването към гърне. Така например актрисата Кристен Бел споделя, че 5-годишното й дете все още използва памперси: