Най-добрият начин за стимулиране на лактацията е кърменето на поискване. Преди да направите списък за покупки на продукти, които да консумирате с цел увеличаване на кърмата, уврете се, че достатъчно често предлагате гърда на бебето. Това е най-сигурният начин да се стимулира лактацията. За допълнителен ефект може да използвате помпа за кърмене. Колкото по-често подавате на тялото си сигнали, че трябва да произвежда кърма, толкова повече то ще произвежда. Консумацията на храни и напитки може само допълнително да увеличи млякото за бебето, да бъде малкото побутване, за да се случват нещата добре. 

Течностите са особено важни за кърмата. Може просто да пиете повече вода, но всяка добавка към водата ще бъде бонус. Освен готовите смеси лактогенни чайове, може да си приготвяте:

Чай от жаблек
Жаблекът е малко позната, но много полезна билка. В сухо състояние може да се закупи от билковите аптеки и дрогерии. Използват се цветовете му, които сварени на чай, увеличават млечната секреция. Две супени лъжици от жаблека се слагат в 500 мл вода и се варят 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Чай с копър
Копърът присъства в почти всички миксове на лактогонен чай. За да си приготвите тази напитка, е нужно да счукате в дървено хаванче 1 ч. л. семена от копър и да ги залеете с 200 мл гореща вода. Оставете сместа под похлупак за 15 минути, прецедете и консумирайте около 20 минути преди кърмене.

Чай от анасон
Две чаени лъжички анасон се сваряват в 100 мл вода за направа на запарка. От нея може да се приема по 1 ч. л. на всеки два часа или да се пият по 2 чаши, разредена с вода. За максимален ефект курсът с чай от анасон трябва да се прави поне 1 седмица.

Сок от касис и моркови
С тези сокове не само ще увеличите кърмата, но и ще сте сигурни, че сте си доставили нужната доза витамини.

Варено жито/лимец
За максимален ефект може да варите житото в прясно мляко и да му добавите сурови орехи. Предимство на лимеца пред житото е, че той не може да се модифицира генно, следователно може да сте сигурни в чистотата на храната, която консумирате.

Ядки
По-голяма част от ядките, особено в сурово състояние, имат чудесен лактогонен ефект. Това са най-вече орехите, лешниците, бадемите. Избягвайте кашуто и фъстъците, защото са алергени. В тази графа спадат и овесените ядки, които са една много бърза, лесна и питателна закуска. 

Пресен джинджифил
Може да нарязвате няколко парчета в чая си, да настъргвате в салатата, да направите от него лимонада или да го включвате в сладки. Джинджифилът е най-ароматното средство за преодоляване на проблеми при кърмене.

Бирена мая
Бирената мая е безвредната алтернатива на чашата бира, която много майки си позволяват. Ако се притеснявате да консумирате алкохол, докато кърмите, може просто да приемате основното лактогонно вещество на бирата под формата на таблетки. Маята има специфичен аромат, затова се препоръчва да се преглъща с голямо количество вода. Тя е богата на витамини - В1, В2, В3, В5, (биотин, витамин Н), В9, В12, както и на минерали - калий, магнезий, цинк, желязо и др. 

Ricinus communis потенция 5 СН
Това е хомеопатично средство, което стимулира образуването на кърма. 2-3 топченца се слагат по езика и се случат около половин час преди кърмене. Като при всички лекарства от този тип е важно да не сте консумирали храна и напитки 15 минути преди да приемете това средство.