Множество оставени, опаковани хлябове се появиха на метростанция Младост 1 в София. Хора оставят насъщния за бездомници, хора без средства и такива в нужда. Метростанциите са едни от местата, на които се събират такива групи, за да прекарват студените нощи в подлезите. По информация на sofia.bg от 12.03.2020 г. тече дезинфекция на пешеходни подлези, мият се улици и булеварди; и има ежедневна дезинфекция на пешеходните подлези на територията на Столична община.

Аделина Банакиева, активен доброволец и социален активист, споделя в коментар историята на свой приятел, който по стечение на обстоятелствата се оказва бездомен.

"Току-що говорих с един познат, който по стечение на обстоятелствата в момента е бездомен (всъщност поради невъзможност за плащане на сумите за сградна инсталация към Топлофикация София ЕАД и изгонването му по тази причина от общинския апартамент, в който е бил настанен под наем). Това, което ми съобщи, ме втрещи.
Каза, че ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ВРЕМЕННО НАСТАНЯВАНЕ НА БЕЗДОМНИ ХОРА са ЗАТВОРЕНИ от 01.04.2020 г. Всички настанени там буквално са изхвърлени на улицата, като им е казано, че вече е АПРИЛ, зимата свършила и им стигало толкова - да се оправят. /Колко е свършила зимата - всички виждате сами!/"

На територията на София тези центрове са общо 3, съответно вкварталите "Захарна фабрика", "Люлин" и "Красна поляна". Общият им капацитет е 510 души.


"Каза, че заради извънредното положение няма как да се стоплят в някой мол, никъде не могат да получат храна /дори от католическата църква, където преди това монахините им давали ядене/, защото и това е преустановено заради коронавируса.
Последните две нощи обикалял пеша, за да не замръзне, а през деня гледал да спи в автобусите..."

Доставка на продукти от първа необходимост за възрастни, самотни и трудноподвижни хора изпълняват от дирекция „Аварийна помощ и превенция“. Граждани, които попадат в тази група, могат да правят заявки за стоки от първа необходимост и лекарства на телефон 02/8188522, 02/8188523 и 0879811403.

  • Поразително! Олимпийска състезателка "плува" на кухненския плот в условия на карантина (ВИДЕО)
  • Коя книга ви е отвела най-далеч? Споделяйте книжни пътешествия в #ПътувамБезПаспорт
  • Нови заповеди: сваляме маските и тръгваме към планините. Разрешено е
  • Бебето Колинс, което се роди с помощта на пожарникари
  • Отварят ли училищата? Как са решили проблема в Нидерландия и на остров Нантъкет
  • Странните неща, които детето ми направи по време на изолация
  • #ОстанетеСиВкъщи и гледайте сериали - 10 сериала, които може да гледате повече от веднъж
  • Батман мете улиците, Железният човек дезинфекцира, а Дарт Вейдър разнася хранителни продукти (ВИДЕО)
  • Теа Минкова: Не знам какво сме правили с Наум преди Амая
  • "Живей живота с щастие и страст" - мъж, починал от коронавирус, остави трогателно писмо на семейството си