Синдромът на Аспергер е специфично неврологично състояние от семейството на аутистичния спектър. Счита се, че той се появява най-често в края на втората и през третата година на детето. Защо обаче при всяко мъниче се проявяват различен набор от симптомите му, няма точен отговор. Но има 10 признака, по които лесно можем да разпознаем наличието му:

1. Фиксиране вниманието върху една дейност

Много деца със синдром на Аспергер се увличат по определени интереси и занимания. Те обсебват вниманието на детето върху себе си толкова силно в продължение на часове. Ако забележите, че детето ви е склонно да се концентрира дълго време върху определен предмет (например върху една и съща играчка), и всеки опит да го откъснете от него среща неуспех, твърде вероятно е детето да има синдром на Аспергер.

Многото лица на аутизма >>

2. "Синдром на малкия професор“

Обикновено синдромът на Аспергер най-лесно се разпознава чрез напредналите за възрастта на детето вербални умения. В повечето случаи обаче това явление се отнася само и единствено към определена сфера. Децата със синдром на Аспергер могат да говорят официално от обичайното за тяхната възраст, и в повечето случаи предпочитат да говорят с възрастни. Те демонстрират висока степен на интелигентност, която се характеризира с определени и специфични умения и таланти. Често такива малчугани изумяват околните със знанията си и способността да запаметяват с лекота. Това е и причината състоянието да се нарича още „синдром на малкия професор“.

Искрата – историята на една майка, отгледала гений >>

3. Затруднено четене и изразяване

Трудностите в общуването с обкръжаващия свят са друг ключов знак, подсказващ за наличието на синдрома на Аспергер. Тези деца изпитват затруднение при словесното изразяване на мисълта си, но не и нежелание да общуват (за разлика от децата аутисти). Според експертите такова дете по-трудно се учи, когато е в група, което обаче, в никакъв случай не го прави по-глупаво. Ето защо то изисква специален подход, индивидуално отношение и внимание от страна на специалист. В противен случай то лесно може да бъде изолирано от връстниците си.

Бащата, който се научи да разбира сина си >>

4. Необходимост от рутинни действия

Много деца със синдром на Аспергер трудно приемат промените. В случай например, ако са прекарвали известно време на едно място, когато дойде време да го напуснат, те могат да изпаднат в състояние на тъга, тревожност и дори депресия. Освен това такива деца могат да изпитват нужда от извършване на определени рутинни действия по един същи начин и в точно определено време. Например едно дете може да не признава пиенето на вода от шише, а само от чаша или обратното. Винаги ще я постави на едно и също място, след което ще последват други действия, характерни със своята последователност - миене на зъбите, оправяне на леглото и т.н.

Уникален фотографски проект на едно дете със синдром на Даун и неговата майка >>

5. Склонност към емоционални сривове

Ако детето не може да се справи с рутинната последователност, на която държи или има нужда от помощ за такава, а не я получава, то лесно може да се разстрои, проявявайки определена степен на избухливост.

За аутизма при децата >>

6. Липса на емпатия

Друг признак на синдрома на Аспергер е привидната липса на чувство на съпричастност към другите. Не малка част от тези деца нямат представа, че хората наоколо имат чувства, желания и нужди.

7. Възприемат това, което им се говори буквално

Някои деца със синдрома на Аспергер синдром трудно могат да разберат нещо, което е извън тяхната сфера на интерес или пък им се говори с думи, характери с метафоричната си окраска. Ако някой иска да се пошегува, те ще възприемат чутото абсолютно на сериозно.

8. Необичаен език на тялото

Други признаци на синдрома на Аспергер са необичайни изражения на лицето или пози. Някои деца избягват да гледат в очите другите хора, но има и такива, които се втренчват несъзнателно.

9. Забавено моторно развитие

Забавеното моторно развитие при тези деца се изразява в това, че те по-късно прохождат, по-късно се научават да говорят, да се хранят самостоятелно и да тичат. Срещат трудности при връзването на обувките си или при карането на колело. Поради забавеното си двигателно развитие тези деца не развиват атлетично телосложение.

10. Сензорна чувствителност

Много от децата със синдром на Аспергер притежават силно развита сензорна чувствителност. В резултат на това те могат да бъдат лесно раздразнени и свръхстимулирани от някои външни фактори, като ярка светлина, силни звуци, или крясъци.

И накрая, един съвет от специалистите – давайте възможност за изява на такива деца. Вслушвайте се в техните потребности, нужди и желания. Те притежават потенциал, за който някои от нас дори и не подозират. Единственото, което се иска от нас, като родители, е да разбираме децата си и да даваме цялата си любов, грижи и внимание, за да ги направим щастливи хора и свободни личности.

Горната информация няма претенции за изчерпателност. Тя е с цел запознаване с някои от най-характерните за синдрома белези. За конкретен медицински съвет, диагноза и лечение, задължително се консултирайте с вашия лекар.