Имаме щастието да ви представим невероятната и вдъхновяваща история на една майка и нейния син. История на пътя дотук. Една книга за преобразяващата сила на майчината любов и за зашеметяващите възможности, които се разкриват, когато отключим скрития потенциал на всяко дете.

За Джейкъб Барнет

Той е необикновено момче. Аутист. Името му е Джейкъб Барнет. Когато е на 3 години, специалистите казват, че вероятно никога няма да се научи да чете. Днес Джейк е на 15 години. Преподава квантова физика и е сочен за бъдещ Нобелов лауреат.

>> 

За Кристин Барнет

Тя е Кристин Барнет. Живее в щата Индиана заедно със съпруга си Майкъл и техните деца. Едно от децата й има аутизъм – Джейкъб. През 1996 година Кристин основава "Ейкърн хил академи", дневен детски център, който обслужва семействата в квартала. В момента двамата с Майкъл ръководят благотворителен център за деца, страдащи от аутизъм, и деца със специфични потребности и техните семейства, наречен "При Джейкъб". А нейната книга "Искрата" се превръща в световен бестселър, преведен на 23 езика.

>>

За книгата

В работата с хлапетата от своя детския център Кристин Барнет винаги се е ръководела от един принцип: във всяко дете има искра, смята тя, важното е да я откриеш и да я подхраниш и талантът ще заблести.

Когато забелязва, че едно от децата обича да поставя пръстче в дупките на винтовете, Кристин му осигурява купища стари будилници, които да поправя. Друго от хлапетата, за които се грижи, се научава да чете, докато прави с нея десетки букви от дъхаво тесто за курабийки, а Франсис, който в последствие става архитект, получава гигантски кубчета, с които да строи, вместо обикновен детски строител.

>>

За собствения син на Кристин "искрата" са планетите и математиката и тя не се колебае да го заведе на лекция в планетариум, нищо че остава без думи, когато тригодишният Джейк единствен отговаря на въпрос, затруднил дори студентите, присъстващи в аудиторията: "Защо луните около Марс имат форма на картоф?".

Когато няколко години по-късно Джейк изразява непреодолимо желание да учи висша математика, Кристин не се колебае и още на 8 той започва да посещава университет. На 12 публикува научен труд по физика. Специалистите са категорични, че е един от най-обещаващите физици в света, и му предричат Нобелова награда в недалечно бъдеще.

През 2013 г. МТV и Тhe Richest го обявиха за един от тийнейджърите, които ще променят света. А лекцията му в TEDxTeen е изгледана над 3 000 000 пъти.

"Ако едно дете, за което се предполагаше, че никога няма да се научи да говори и да чете, може да достигне такива невероятни висоти, представете си какво могат да постигнат децата, които не са изправени пред подобни предизвикателства – пише Кристин Барнет. – Вярвам, че ако поддържате искрицата, която трепти в детето, тя винаги ще осветява пътя към много по-големи висоти."

Търсете "Искрата" на издателство "Софтпрес"
Цена: 15,99 лв.