Според една от най-известните легенди Дядо Коледа живее в Лапландия. Областта днес се намира на територията на четири държави – Финландия, Норвегия, Швеция и Русия. 

3 СТРАННИ ТРАДИЦИИ

За финландците Бъдни вечер е основното събитие на празниците и нощта, в която Дядо Коледа носи подаръци за децата. Традиционната финландска Коледа е нещо повече от Свети Ник и подаръци. През това време те се наслаждават на компанията на любимите си хора – най-често с греяно вино.

Друго специфичен ритуал за семействата във Финландия е, че ходят на

САУНА

Основната причина не е удоволствието, а това хората да седнат чисти на масата. На коледния обяд финландците хапват специална традиционна каша със скрити бадеми в нея. Който намери бадем, трябва да изпее песен. 

Какво ядат финландците на Коледа? Отговорът

ДЖИНДЖИФИЛОВИ БИСКВИТИ И ГРЕЯНО ВИНО

Glögi е вид греяно вино и е предпочитана от много хора топла напитка по това време на годината. Обикновено се прави от червено вино или сок от червени плодове, смесен с подправки като кардамон и канела. Сервира се със стафиди и бадеми.

Снимка: iStock

НА ГРОБИЩАТА

Семейства във Финландия обикновено посещават гробовете на предците си на Бъдни вечер, за да запалят свещ в тяхна памет. Интересен факт е, че на гробища има и специално място, където може да се запали свещ за хора, погребани на друго място.

ЛЕДЕНИ ФЕНЕРИ

Снимка: iStock

Ръчно направените фенери са популярна коледна украса, която осветява зимния мрак във Финландия. Фенерите се правя, като се събират малки снежни топки или от лед. В тях се поставя свещичка. Ледените фенери отразяват светлината много красиво. 

Ето и любопитни факти за Северното сияние, което може да видите във Финландия.