Коледните базари вече отвориха врати и София заблестя и зауха празнично. Ще плащаме ли в София по-скъпо за греяно вино и бретцели отколкото в австрийската столица?

Снимка: Росица Николова

ГРЕЯНО ВИНО

Греяното вино в българската столица отпиваме срещу 4 (на немския коледен базар) - 5 лв. (на базара зад НДК). Виното се предлага в картонени чашки. Освен мавруд, има вариации на малиново и боровинково вино. Отделно се предлагат керамични чаши, които са на цена 9,90 лв. 

Снимка: Росица Николова


Във Виена, в Квартала на музеите, цената и плащането са малко по-особени. Чаша греяно вино струва 4,90 евра, но се оставя депозит за керамична чаша - 3 евро. За нея получавате син жетон. С него може да върнете чашата и да си получите парите обратно. Може и да я задържите за себе си за спомен. Ако греяното вино е био, цената му е 6,50 евро.

Освен традиционния gluhwien, може да опитате още - пунш "Императрица Сиси" - 4,90 евро, пунш "Франц Йозеф" - 5,50 евро, чай с ром и бира на същата цена -  4,90 евро.

Снимки от коледния базар във Виена пред църквата "Свети Стефан" разгледайте в Галерията. 

ХРАНАТА

И в София, и във Виена може да се насладите на бретцели (4,90 евро във Виена срещу 2,49 лв. в София), хлебчета с различни видове вурстове, кисело зеле и козуначени коминчета. Едно от по-нетрадиционните ястия в немската столица е картофената палачинка с гарнитура по избор - сирене и спанак, зехтин и чесън, шунка и царевица или сладък вариант. Приготвя се на място, като се пържи в дълбоки фритюрници.

Снимка: Росица Николова

На Немския коледен базар в София може да опитате гофрети на клечка, бретцели, постни коледни сармички, кезекрйнер, братвурст, свински уши с чесън, разновидности с картофи и др.

Снимка: Росица Николова

За пийване, освен греяно вино, има топъл бъбъл чай, пунш и греян шоколад. 

УКРАСАТА

Тази година от общината във Виена са решили да намалят лампичките, с които украсяват улиците и коледните базари. Целта, разбира се, е пестене на електричество.

Снимка: Росица Николова

Според проф. Йонас Пук от WU Executive Academy не коледните лампички са проблемът, а хората, които идват във виена специално за коледните базари. Той твърди, че те вредят с емисиите, които се получават от пътуванията им, както и от създадените отпадъци. 

Всички снимки разгледайте в Галерията.