От 6 години Мартин Стефанов живее в град Рованиеми в провинция Лапландия, който се намира на 10 км от селцето на Дядо Коледа. Радиана Божикова от "Тази неделя" ни среща с него. 

"Тук се дипломирах в програма в областта на туризма и останах да работя като туристически гид. Това е моят втори дом и се чувствам много добре приет – чувствам мястото доста спокойно, харесват ми финландците, защото се държат с много уважение един към друг.", споделя той. 

"Моят живот се разделя на 2 половини. През лятото приключенствам, снимам различни филми за моите приключения, които обикновено са свързани с планини, движение, спорт, колоездене. Правя аматьорски документални филми и ги качвам в YouTube канала си."

Въпреки невероятните северни гледки, той казва, че най-силни усещания е изпитвал в българските планини. В своя ютюб канала Мартин разказва освен за приключенията си на колело и за живота в Лапландия. 

Там понякога е толкова студено, че топлият обяд може да се превърне в ледени фигури за секунди, а снегът натрупва толкова много, че може да покрие един човек - целият. Мартин казва, че трудно се свиква с климатичните особености на провинция Лапландия, но ако човек се влюби в това място, остава там завинаги.

Защо Дядо Коледа си харесва да живее именно на това място?

"Защото е много приказно и е много екзотично докъдето ни стига погледът е една гора и сняг.  В момента е 15:30 ч. следобед и е абсолютно тъмно, буквално нощ. През зимата почти няма дневна светлина, може би само между 12 и 14, но дори и тогава не става напълно светло. И Северната полярна окръжност преминава точно през средата на къщата на дядо Коледа."

В коледното селце човек може да нощува в ледена къщичка и да наблюдава Северното сияние, да препуска с шейна и хъскита, да поплува в ледени води. Годишно селцето има над 500 000 посетители от цял свят.

Тази година дори в селцето на Дядо Коледа се носят маски и се спазва дистанция.

"Град Рованиеми като територия е най-големият град в Европа, а живеят в цялата община около 60 000 души. На голяма територия са се пръснали малки къщички навсякъде и дори когато излезете на улицата, е много малко вероятно да се доближите до друг човек, дори и да искате."

Истинския дом на Дядо Коледа се намира в планината Корватунтури в Лапландия. Точното местоположение, обаче се пази в тайна, затова през 1985 г. той решава да създаде свой офис близо до Рованиеми, където може да бъде посещавам всеки ден от 10 до 17ч. Когато не е в своя офис, той е зает с това да приготвя подаръци, да се грижи за еленчетата или да чете писма с коледни желания.

Мартин показва къде точнос е намира офисът на Дядо Коледа.

"Това е механизмът, който отговаря за въртенето на земното кълбо и ако се чудите как успява да достави подаръците само за една нощ на толкова много деца по света – той всъщност какво прави – дърпа една ръчка, спира това махало, следователно и времето спира и когато е готов, просто пуска Земята да се върти отново. Всъщност са минали много, много години, но за нас е минала само една секунда."

Всички писма с коледни желания отиват в пощенската станция на Дядо Коледа. До момента той  е получил около 20 милиона писма от 199 различни места по света. В сезона около Коледа Дядо Коледа получава около 32 000 писма на ден. За по-големите държави има не просто кутии, а цели щайги. Това са Китай, Германия и Англия.

България също си има кутия. Сред любимите писма на Дядо Коледа е и едно от нашата страна.

"Пишете му писма, мечтайте и Коледа е там, където е семейството ви и където се чувствате щастливи!", с искрено сърце споделя Мартин. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.