Коронавирусът стигна и до дома на Дядо Коледа в Рованиеми, Финландия. Туристите там рязко са намалели. За сравнение миналият сезон са били около 140 хиляди от цял свят.

Част от атракциите в селото на Дядо Коледа не се предлагат, но някои продължават да работят.

"Арктическият кръг очаква гостите си. Пощенската станция работи, има коледни екскурзии, возене е шейна с елени и с хъскита. Но броят на посетителите е много малък. Тези, които успят да дойда, ще бъдат големи късетлии", разказва Санна Каркайенен от туристическо бюро "Рованиеми".

Във Финландия броят на заразените е 5 пъти по-нисък от средното за Европейския съюз.

Коледният сезон беше официално открит от Дядо Коледа на 7 ноември. За първи път това се случи онлайн. Дядо Коледа също ще се съобразява с новата реалност. Той приема гости в своя офис от 10 до 16 часа, но стои зад преглада от плексиглас. Всеки може да си поговори с него. Преградата е направена така, че когато се прави снимка, да не се забелязва. Посетителите трябва да са с маски.

"И тази година Коледа няма да бъде отменена. Сигурна съм, че Дядо Коледа ще ви посети. Каквото и да се случи, той винаги ще е тук, магията на Финландия - също. В пълна отовност сме с елените", допълва усмихнатата Каркайенен.