Няма как в сезона на джанките да подминем с лека ръка любимите на всички ни от детството малки кисели плодчета с неподражаемо нежно очарование. Благодарение на обсебващо стипчивия си вкус те могат да се превърнат в прекрасно и оригинално допълнение към всяко едно сладко или солено блюдо.

Супа от тиквички с джанки

Продукти:
250 г тиквички
1 връзка пресен лук
малко олио
10 г брашно
20 джанки, почистени от костилките
1 люта чушка
сол
40-50 г кисело мляко
1 жълтък
магданоз
бучка краве масло

Приготвяне:

Тиквичките се режат на кубчета, лукът – на тънко и на дълго, а копърът – на ситно. Олиото се кипва и се слага лукът, който се задушава. Прибавят се брашното, тиквичките и магданозът. Като се задушат, се ръсят със сол и ситно нарязаната люта чашка и се заливат с хладка вода. Слагат се и измитите джанки. Супата се вари на тих огън, докато тиквичките омекнат и се пуска бучката краве масло. Застройва се с киселото мляко и жълтъкът. Супата се поднася, поръсена с нарязания магданоз.