От време на време ни се иска да опитаме нещо различно. Днес имаме повод да развием своята кулинарна фантазия с една от рецептите, които следват.
#Картофена торта-салата "Часовник"
Продукти:
1 кг сварени картофи
2-3 моркова (пресни или от туршия)
кисели краставички
250 г майонеза
250 г настърган кашкавал
1 голям домат
шепа черни маслини, почистени от костилките и нарязани на колелца
сол на вкус
Приготвяне:
Настържете сварените картофи на едро ренде и ги посолете. Краставичките нарежете на много ситни кубчета, а доматът на тънки полуколела. С помощта на подвижна тортена форма наредете продуктите. Първо един пласт картофи. След това намажете с майонезата и поръсете с кисели краставички. Покрийте с настърган кашкавал, а върху него сложете нарязаните маслини.
Наредете втори пласт картофи и повторете: майонеза, кисели краставички, кашкавал, маслини. Завършете с картофи. Сложете в хладилника да се стегне за около час. След това свалете страничните стени на формата и намажете солената торта от всички страни с майонеза. По страните наредете нарязаните на полуколелца домати. Поръсете обилно с настърган кашкавал. От морковите изрежете стрелки на часовника и цифри от 1 до 12, оформете ги върху салатата като часовник.
#Пикантна руска салата "Подкова"
Продукти:
1 кг сварени картофи
250 г кисели краставички
250 г сварени моркови
250 г сварен грах
150 г сварена сладка царевица
3 сварени яйца
250 г пикантен колбас
450 мл майонеза
1 ч.л. горчица
прясно смлян бял пипер
сол
черни маслини без костилка
копър
Приготвяне:
Нарежете картофите, морковите и краставичките на кубчета и ги сложете в дълбока купа. Добавете граха и разбъркайте добре. Нарежете яйцата и колбаса също на кубчета и ги прибавете към зеленчуците и внимателно разбъркайте, така че яйцата да не се трошат. Добавете майонеза и горчица. Размесете много внимателно. Овкусете със сол и пипер и още веднъж разбъркайте. В кръгло плато оформете салатата като подкова. Декорирайте с маслини и стръкчета копър.
#Яйчна салата "Коледен венец"
Продукти:
зелена салата
1 тиквичка
10 чери доматчета
1 бр. репички
½ жълта чушка
¼ нар
сол и зехтин
Приготвяне:
Наредете плътно по краищата на голяма салатена чиния зелената салата. Нарежете чушката на тънки лентички и декорирайте с тях листата. Нарежете тиквичката на тънки лентички и ги оформете като гирлянди на салатата. Чери доматите и репичките нарежете на колелца и ги разпръснете върху "венеца". Накрая поръсете със зрънца нар. Овкусете със сол и зехтин. В центъра на чинията може да поставите купичка с млечно-чеснов сос.