По-известен като щолен, този класически десерт е традиционен за немската кухня. Оригиналното му название е именно "щрицел", което в превод от немски означава "събуден" или "прясно опечен в ранни зори хляб". Известен още в далечния 15-и век, този специалитет днес се е превърнал в най-популярният хляб и неизменен гост върху коледната трапеза в Германия. Това обаче не му пречи да е обичан и предпочитан за новогодишните празници сладкиш от страните в цяла Европа. За да изпитате оригиналния домашен вкус на щрицела, ви предлагаме, вместо да тичате до магазина, да си го сътворите сами. Не е тайна, че по традиция щрицелът може да се опече 2-3 седмици преди празника. И колкото повече престои, толкова по-вкусен става... >>
За приготвянето на 1 щрицел са ви необходими:
300-350 едри светли стафиди
125 г малки черни стафиди
2 с.л. ром
1 пакетче мая
2 ч.л. захар
250 мл хладко прясно мляко
750 г брашно + 125 г захар
1 пакетче ванилия
1 щипка сол
2 ч.л. фино настъргана лимонова кора
6 капки есенция с аромат на горчиви бадеми
1 щипка кардамон
1 щипка индийско орехче
250 г разтопено масло
100 г кандирани лимонови кори
150 г смлени белени бадеми и орехи
75 г масло за намазване
пудра захар за поръсване >>
Приготвяне:
Едрите светли стафиди и малките черни стафиди се заливат с ром и се оставят 20 минути да се напоят, след което се отцеждат. Маята се наронва в купа, добавят се 2 ч.л. и 3 с.л. мляко. Всичко се разбърква и се оставя 15 минути на стайна температура.
2/3 от брашното се изсипват в купа. В средата се прави кладенче. Добавят се захарта, ванилията, солта, лимоновите кори, есенцията, подправките и маслото. Маята се изсипва в кладенчето. Разбърква се с продуктите в посока от средата навън. Добавя се останалото брашно и тестото се меси, докато стане гладко и започне да се отделя от стените на съда. Прибавят се и двата вида стафиди, като се омесват с тестото. То се захлупва и се оставя да втаса 1 час на топло. >>