Овесените ядки са чудесен източник на въглехидрати – доставчик на енергия за организма, и са богати на фибри. Поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола. На всичкото отгоре те са и еликсир на младостта – мощните антиоксиданти в състава им – витамин Е, ферулова и кофеинова киселина, атакуват свободните радикали и предпазват от сърдечни и очни болести.

Събудете сетивата си в ранното утро с някоя от великолепните закуски с главното участие на овесените ядки:

#Мюсли с елда

Продукти:
200 г елда (под формата на зърнеста закуска без варене)
100 г овесени ядки
50 г слънчогледови семки
50 сушени кайсии
50 г стафиди

Приготвяне:

Нарежете кайсиите на хапки. Смесете продуктите и разбъркайте добре. Съхранявайте в плътно затворено стъклено бурканче. Сервирайте залято с топло краве или соево мляко.

#Овесени ядки с ябълка и канела (или мюсли рецепта по Бирхер)

Продукти:
1 ч.ч. овесени ядки
200 мл прясно мляко
30 мл ябълков сок
½ ябълка, настъргана с кората
½ ябълка, нарязана на парченца
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
180 г кисело мляко
канела на прах
сурови ядки, семена и/или сушени плодове

Приготвяне:

Смесете добре овесените ядки, млякото, ябълковия сок, лимоновия сок, настърганата ябълка и ги оставете от предишната вечер в хладилника. На сутринта добавете киселото мляко и меда и разбъркайте. Разпределете в купички и поръсете със сурови ядки, семена и/или сушени плодове. Декорирайте отгоре с малки и по-големи резенчета ябълка.

#Сладкиш със сини сливи и овесени ядки>>