Заповядайте няколко уханни и апетитни блюда, които ще доставят есенна радост на небцето и душата:
Суфле от тиква
Продукти:
100 г сирене
2 резена тиква
1 с.л. захар
1 жълтък
2 белтъка
1 ч.л. грис
½ ч.л. бакпулвер
есенция
Приготвяне:
Намачкайте добре сиренето. Към него прибавете на струя грис, а след това – бакпулвер. Жълтъкът, добре разбит със захарта, се прибавя след около 1 час. Тиквата, нарязана на тънки парчета, задушете леко с малко вода и захар и прибавете към общата смес. Повторно разбъркайте добре всичко. След това внимателно добавете белтъците, разбити на сняг. Изсипете сместа в намазана форма, загладете с масло и печете на водна баня около ½ час.
Спаначена салата с тиква и сусам
Продукти:
600 г тиква цигулка на резени
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. мед + 1 с.л. допълнително
2 ч.л. сусам
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
2 ч.л. пълнозърнеста горчица
150 г бейби спанак
75 г печени орехи
сирене фета за декорация
Приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Поръсете тиквата със зехтин и мед. Овкусете със сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте. Поставете я в застлана с хартия тава. Печете 25 минути, или до готовност, като я обърнете веднъж по средата на времето. Извадете и поръсете със сусам. Върнете във фурната и печете още 5 минути, докато семената придобият лек загар. Оставете настрана за 30 минути, за да изстине. За дресинга смесете лимоновия сок, зехтина, горчицата, допълнителното количество мед в буркан. Затворете го и разклатете добре, за да се смесят вкусовете. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете тиквата, спанака и орехите в купа. Поръсете ги с дресинга и внимателно разбъркайте. Декорирайте на места със сирене фета, нарязано на кубчета.
Крем с тиква
Продукти:
4 тънки резена тиква
4 с.л. квасена сметана
4 с.л. пудра захар
1 пакетче ванилия
сладкарска сметана
Приготвяне:
Намачкайте тиквата на пюре. Прибавете сметаната, пудрата захар и ванилията. Разбийте добре сместа, докато се получи еднородна маса. Разпределете в четири десертни чаши и оставете на студено за 1 час. Преди да поднесете, декорирайте със сладкарската сметана.