Авокадото е сред суперхраните, които може да консумирате и в сладки и в солени комбинации. Структурата на авокадото може да даде плътност на суров шоколадов мус, да сплоти съставки за сандвич или да даде обем на вкусен сос или дип, какъвто е дипът ‘’гуакамоле’’
Традиционното гуакамоле произлиза от Мексико, а корените му са в културата на ацтеките, откъдето идва и името му (ахуака-моле – в превод паста от авокадо). Ако имате възможност да опитате базово гуакамоле, ще се изненадате, че в рецептата има само авокадо и сол, но някои видове авокадо са толкова ароматни, че нямат нужда от нищо друго.
За тази рецепта използвайте добре узряло авокадо. Ако кората е зелена и твърда на допир, трябва да изчакате няколко дни за да омекне плодът. Това става най-бързо ако поставите авокадото в торба заедно с няколко ябълки.
За 4 порции са ви нужни:
2 едри или 3 по-дребни авокадо
щипка морска сол
сок от 1 лайм
½ ситно накълцана малка глава лук
1 ситно накълцан домат
2 с.л. накълцан пресен кориандър (може да се замести с магданоз)
Срежете авокадото през средата, махнете костилката и издълбайте вътрешността. Смачкайте месестата част с вилица и едновременно добавете солта. Накълцайте лука, домата и кориандъра и ги смесете с авокадото. Завършете с лимоновия сок, разбъркайте и сервирайте в купичка за дип. Може да използвате пръчки моркови, краставица или стръкове целина, а защо не и прясно изпечени сухарчета за да се наситите на този чудесен дип.
При желание, може да добавите ситно накълцана скилидка чесън и щипка смлян кимион.
Със съдействието на www.artofrealfood.com
/ Рецепти
Дип гуакамоле
Традиционното гуакамоле произлиза от Мексико, а корените му са в културата на ацтеките
26 Февруари 2012