Ако имате излишни домати под ръка и се чудите как да ги оползотворите, предлагаме ви нежен и изпитан метод за тяхното приготвяне. Бавното изпичане концентрира вкуса им, позволява да се усвои ценния за здравето ликопен и предлага нов начин да добавите дълбок и опушен аромат на ястията с домати.
Какво ви е нужно?
2 кг ситни домати
морска сол и пипер на вкус
1 с.л. зехтин
Загрейте фурната до 150 градуса. Разполовете доматите, наредете ги в тавичка и поръсете със солта и пипера. Печете 2 – 2 ½ часа докато доматите добият карамелен вкус. Така получените домати може да съхраните в хладилник до 5 дни или да вакуумирате като домашна консерва и да използвате през зимата.
Бавно печените доматчета може да използвате за гарнитура на бели меса и риба, бяло сирене, като съставки в сосове за паста, в сандвичи, като топинг за пица или добавка в богата крем супа. Авторите на "Изкуството на истинската храна" препоръчват печените домати по време на пости и като част от стриктни зеленчукови режими. Техният фаворит е сервирането на доматчетата върху 100% овесени бисквити.
Със съдействието на www.artofrealfood.com