На Благовещение (25 март) и в последната неделя от Великия пост (Цветница) се разрешава да се яде риба. Затова предлагаме една подходяща рецепта за днешния ден на Благата Вест.
Бърз рибен пирог
500 г многолистно (замесено с маргарин) тесто
500 г прясна тлъста риба (скумрия)
2 глави лук
½ ч.ч. ориз
½ к.ч. пресен копър
½ к.ч. олио
черен пипер
Оризът се сварява до готовност в солена вода. Излишната течност се излива и се оставя да изстине. Обезкостената риба се нарязва на парчета и се разбърква със сол, черен пипер и ситно нарязан копър. Лукът, нарязан на ситно се запържва.
Тестото се разделя на две равни част и се разточва на два кръга с дебелина около 1 см. По-големият кръг се поставя в намазана с олио тавичка. Изсипва се на равномерен пласт оризът и се поръсва с 1 с.л. олио. Върху ориза се изсипва лукът, след него рибата. Отгоре се покрива с по-малкия кръг и краищата на на двата блата се защипват. По средата се пробива отвор, за да излиза парата. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С градуса за 30-40 минути.