Предвестникът на християнските зимни празници настъпи. 40-дневните Коледни пости започнаха. Ето защо ние ще се постараем да бъдем полезни за всички онези, които са избрали да посрещнат традиционното изобилие от тежки месни гозби и сладкиши по празниците с освежени и пречистени съзнание, дух и тяло. Постът, както сами се досещате, изключва от менюто месо и продукти от животински произход и риба. Единствено на Никулден – празникът на моряците и банкерите, отколешен обичай е да се ядат всякакви рибни ястия.

Коледните пости - възможност да прочистим организма >>

Поднасяме ви 7 изпитани постни блюда, а пък на вас оставяме избора с кои от тях да украсите предпразничната си трапеза:

Да открием кулинарния спектакъл с мекичките на Теди за закуска. Вижте чаровния малчуган как помага на баба и участва в приготвянето на любимите си бухтички:

Мекичките на Теди >>

 

Продължаваме с една крем супа, която прекрасно може да замести и десерта. Тайната на нейната уникалност се крие в забележителното участие на медените шедьоври на есента – крушите. Запознайте се с нейното очарование:

Крем супа с моркови, круши и сусам >>

 

Тъй като говорим за пости, основните храни, заместващи месото, са бобовите култури, поради високото съдържание на белтъчини в тях. Д-р Вергиния Николова ни представя няколко апетитни рецепти, подходящи за случая. Вижте ги:

Постни ястия с елда, зрял боб и покълнало жито >>

 

  

А сега ви представяме една превъзходна лучена супа, която дори няма да усетите, че е постна, и то не заради друго, а заради маслинките в нея. За да спазите правилата на строгия пост, ще се наложи единствено да лишите супата от застройката. И така...

Френска супа с маслини >>

 

Със или без друго ястие родопските колачетата са достатъчно съблазнителни, за да си похапваме от тях по всяко време и в делник, и в празник. С капка мед или със солена маслинка, чарът им е все така неустоим:

Игнажденски колачета >>

 

Съвършен постен заместител на есенния гювеч е само и единствено Негово Вкусно Великолепие Оризът, сготвен с изобилие от зеленчуци. Ето го и него:

Ориз с броколи и гъби на фурна >>

 

И накрая, като венец на нашите апетитни постни ястия, ви поднасяме върхът на сладките баници – един уханен есенен десерт, който включва в плънката си настъргани ябълки, дюли и тиква. Шепа кехлибарени стафиди придават неустоима сладост и деликатност на този съвършен сладкиш. Изобщо...

както и да го погледнеш... повече от щрудел >>