Суфлето е превъзходно френско ястие, с което може да зарадвате както големите лакомници у дома, така и малките злоядци. То се услажда на всеки именно заради неподражаемата си формула на приготвяне, в основата на която стоят жълтъците, придружени с незаменимата нежност на сметаната и разбития на сняг яйчен белтък. Суфлето, също така, ни предоставя възможност за най-разнообразен и богат избор от плънка. Тя може да бъде от кашкавал, сирене, месо, зеленчуци, плодове или шоколад. За шоколадовото суфле, или т.нар. прословут лава кейк, вече сме ви писали.
Всяка от избраните тук рецепти са за 4 порции:
Суфле от кашкавал
Разбийте жълтъците на 7 яйца с малко сол, като постепенно прибавяте по 1 с.л. от 500 г сметана и 350 г брашно. Към тях добавете 250 г настърган кашкавал и разбитите белтъци. Разбъркайте сместа внимателно и излейте в съд, застлан с добре намаслена хартия за печене, посипана с галета. Покрийте с капак. Варете на пара 1 час. Поднесете полято с разтопено краве масло или квасена сметана.
Суфле със спанак и пармезан
Сложете 480 г измит мокър спанак в суха тенджера и бъркайте на слаб огън около 2 минути или докато се свие. Оставете да се отцеди, докато приготвяте галетата. Накъсайте 1 филия бял хляб без кората и разбийте в кухненски робот или блендер, за да направите фина галета. Изстискайте максимално много течност от спанака, след което добавете галетата с половината от 150 мл квасена сметана и пасирайте до получаване на груба смес. Добавете останалата сметана и пасирайте още няколко минути, за да се смеси добре с останалата част. Добавете жълтъците на 5 яйца в кухненския робот или блендера с 3 с.л. от 50 г настърган пармезан (или друго италианско твърдо сирене). Посолете и добавете прясно настъргано индийско орехче на вкус, след което посирайте до получаването на гладка смес.
Разбийте белтъците в голяма купа, докато се втвърдят. Сипете спаначната смес при белтъците и внимателно разбъркайте с голяма метална лъжица. Намажете с масло вътрешността на 4 огнеупорни купички или тава и поръсете стените с останалия пармезан (Ако сте избрали купички, поставете ги в плитка тавичка). Печете 15 минути или докато бухнат и стана златистокафяви. Сервирайте веднага.