Суфлето е превъзходно френско ястие, с което може да зарадвате както големите лакомници у дома, така и малките злоядци. То се услажда на всеки именно заради неподражаемата си формула на приготвяне, в основата на която стоят жълтъците, придружени с незаменимата нежност на сметаната и разбития на сняг яйчен белтък. Суфлето, също така, ни предоставя възможност за най-разнообразен и богат избор от плънка. Тя може да бъде от кашкавал, сирене, месо, зеленчуци, плодове или шоколад. За шоколадовото суфле, или т.нар. прословут лава кейк, вече сме ви писали.

Шоколадово суфле >>

Всяка от избраните тук рецепти са за 4 порции:

 

Суфле от кашкавал

Разбийте жълтъците на 7 яйца с малко сол, като постепенно прибавяте по 1 с.л. от 500 г сметана и 350 г брашно. Към тях добавете 250 г настърган кашкавал и разбитите белтъци. Разбъркайте сместа внимателно и излейте в съд, застлан с добре намаслена хартия за печене, посипана с галета. Покрийте с капак. Варете на пара 1 час. Поднесете полято с разтопено краве масло или квасена сметана.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Суфле със спанак и пармезан

Сложете 480 г измит мокър спанак в суха тенджера и бъркайте на слаб огън около 2 минути или докато се свие. Оставете да се отцеди, докато приготвяте галетата. Накъсайте 1 филия бял хляб без кората и разбийте в кухненски робот или блендер, за да направите фина галета. Изстискайте максимално много течност от спанака, след което добавете галетата с половината от 150 мл квасена сметана и пасирайте до получаване на груба смес. Добавете останалата сметана и пасирайте още няколко минути, за да се смеси добре с останалата част. Добавете жълтъците на 5 яйца в кухненския робот или блендера с 3 с.л. от 50 г настърган пармезан (или друго италианско твърдо сирене). Посолете и добавете прясно настъргано индийско орехче на вкус, след което посирайте до получаването на гладка смес.

Разбийте белтъците в голяма купа, докато се втвърдят. Сипете спаначната смес при белтъците и внимателно разбъркайте с голяма метална лъжица. Намажете с масло вътрешността на 4 огнеупорни купички или тава и поръсете стените с останалия пармезан (Ако сте избрали купички, поставете ги в плитка тавичка). Печете 15 минути или докато бухнат и стана златистокафяви. Сервирайте веднага.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos