Салатата, приготвена с пресен босилек или магданоз няма равна на себе си, няколко стръка мащерка събуждат всяка обикновена яхния, а пък мохитото с току що откъсната мента е несравнимо ароматно. Ами, ако нямате градина? И няколко саксии на балкона ще свършат работа.

Как да си посадите билки? Може да започнете от семенца или от готов разсад, и понеже вече е месец май, най-добре е да се разходите до разсадник и да си вземете вече отгледани малки растения. Ако пък имате приятели с градини, опитайте да си вземете коренчета от тях.


Босилек
– и сладкият зелен и червеният босилек виреят много добре на слънчев балкон. За да може да ги ползвате дълго отчупвайте връхчетата, за да не цъфнат . На пазарите може да срещнете многогодишен босилек, но повечето видове траят един сезон и се садят всяка година. Ползвайте го в салати с домати и моцарела, за сосове и паста.

Риган – тази билка цъфти много красиво, а е съвсем непретенциозна. Обича слънце и е подходяща подправка за летни яхнии, както и за домашна пица. Ако случайно настинете, чаят от риган е лековит и вкусен. За разлика от босилека, риганът обикновено преживява зимата на балкона и отново ще ви зарадва напролет.

Розмарин – в зависимост от вида на това храстче, може да го оплетете като венец, да го пуснете надолу по саксиите или да го оформите като елхичка. Цветовете му ухаят много приятно, особено при силно слънце. И той, като ригана, може да живее с години и не мръзне през зимата. Ползвайте го за подправяне на бели меса и риба.

Мента – тук можем да поспорим кое е по-вкусно, мента или джоджен, но тъй като и двете билки са от едно семейство, засадете тази, която повече ви допада. Джодженът е чуден в постен боб, а ментата - незаменима в мохито и домашна лимонада. Когато садите мента, не я смесвайте с други билки, тъй като завзема пространство много бързо и те трудно оцеляват. Най-добре да я отделите в собствена саксия, където може да расте бързо на воля.

Салвия – позната още като градински чай, тази подправка се ползва в малки количества, така че спокойно може да засадите и само едно коренче. Разноцветните варианти на салвията правят сандъчетата много красиви, а цветовете са издължени и много приятни. Ползвайте я по малко месни ястия или в букетче за супа.

Мащерка – най-непретенциозна от всички балконски подправки, мащерката може да оцелее почти без вода и пак ще цъфти и ухае блажено. Съществуват няколко вида, но най-приятна е лимонената мащерка, с която се приготвя вкусен чай. Опитайте я и като подправка за супа, заедно с малко риган.

Ами магданоза, кориандъра и копъра? Може да си ги засадите спокойно, но моят опит показва, че трудно виреят на балкон и отнемат доста време за добро захващане. Ако имате двор, задължително си отделете място за лехичка с магданоз.

Със съдействието на www.artofrealfood.com