Българската традиция отбелязва Йордановден (Богоявление) всяка година на 6 януари. Счита се, че в нощта преди него небето се отваря и каквото си пожелаеш ще се сбъдне. Сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания. Това е и нощта, в която се прави мълчана вода – налива се вода от извор и малко преди полунощ се стои с нея под открито небе, така че да се слеят енергиите на човека и водата.

Йордановден поставя края и затваря вратата на лошия свят, от който към хората идват невидими гости, бродници, караконджули и всякакви страшни същества. Водата от кръщенето на Христос слага граница пред всички тях. Рано сутринта с мълчаната вода трябва да измият лицата и да отпият всички от семейството.

Традиции

Снимка: Ладислав Цветков

След празничната литургия в църквата свещеникът хвърля кръста в реката. Вярва се, че, който го извади, ще бъде здрав и силен през цялата годината. Във водата се играе, т. нар мъжко ледено хоро. Смята се, че ако болен се измие с вода, в която е бил хвърлен кръстът, ще оздравее. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав. Измиването и къпането са всъщност древно ритуално отърсване от въздействието на злото по време на прехода между старата и новата година.

По традиция много родители кръщават децата си точно на този ден. В Югозападна България се къпят момченцата до една година, както и младоженците. Затова празникът се нарича и “Мъжки водици”.

Снимка: Ладислав Цветков

Трапеза

Традиционно на масата на Йордановден се слага питка, сготвено свинско месо, сърми с кисело зеле, боб и вино. Жените, които са родили скоро, месят кравайчета и раздават на близки и съседи, за да е здраво детето.

Снимка: Аз, репортерът

Именици

Да са живи, здрави и щастливи всички, които празнуват на днешния ден - Йордан, Йордана, Дана, Богдан, Божана, Божидар, Богомила, Дара и производните им; и нека името им се споменава само с добро!