Вкусната Царска пита (Galette des Rois) е френски сладкиш в кръгла форма, направен от многолистно тесто, и с богат бадемов пълнеж. Приготвя се специално na 6 ануари, като традицията е много близка до тази на българската пита с късмети. В Царската пита също има късмет (фев) и този, на когото се падне, е обявен за цар или царица на годината. Някои го описват и само като Цар на деня, но ние предпочитаме по-дългото царуване. 

С Царската пита французите отбелязват Богоявление - когато тримата царе отиват да дарят сподаръци на бебето Исус. Тази кулинарна традиция датира от 14 век. Това не е просто сладкиш, който да се яде в компанията на чаша чай. Най-малкото дете трябва да се скрие под масата и да каже на онзи, който реже питата, кой коя част да вземе. Този, у когото се падне късмета, може да носи хартиената корона, която украсява сладкиша. Чак тогава всички могат да седнат и да хапнат. Обикновено се консумира с ябълково вино или шампанско.

Съставки

  • 1 шушулка Ванилия
  • 1 щипка Сол
  • 3 бр. Яйца
  • 60 г Краве масло
  • 125 г Захар
  • 150 г Бадемови ядки
  • 1 с.л. Ром
  • 2 кори Бутер тесто

Начин на приготвяне

  • 1. Загрейте фурната до 180° C. Разбийте захарта и мекото масло, след това добавете бадемите, смлени на фин прах.. 
  • 2. Изстържете семената на ванилия и ги добавете към сместа.
  • 3. Добавете двете цели яйца и рома. Разбийте. 
  • 4. Изрежете кръг от бутер тестото с диаметър,колкото тавата, в която ще печете. Поставете крема отгоре, оставяйки по около 2 см тесто отстрани. Леко ги намокрете с четка и вода. Покрийте с втория кръг тесто и притиснете ръбовете. 
  • 5. Отгоре намажете тестото с яйце, разбито с малко сол. Това ще го направи по-течнo и ще се разнася по-лесно. 
  • 6. Поставете тортата в хладилника за 30 минути. След това я извадете и направете черти, без да пробивате тестото. 
  • 7. Печете на 180 ° С за около 40 минути.