Вкусната Царска пита (Galette des Rois) е френски сладкиш в кръгла форма, направен от многолистно тесто, и с богат бадемов пълнеж. Приготвя се специално na 6 ануари, като традицията е много близка до тази на българската пита с късмети. В Царската пита също има късмет (фев) и този, на когото се падне, е обявен за цар или царица на годината. Някои го описват и само като Цар на деня, но ние предпочитаме по-дългото царуване.
С Царската пита французите отбелязват Богоявление - когато тримата царе отиват да дарят сподаръци на бебето Исус. Тази кулинарна традиция датира от 14 век. Това не е просто сладкиш, който да се яде в компанията на чаша чай. Най-малкото дете трябва да се скрие под масата и да каже на онзи, който реже питата, кой коя част да вземе. Този, у когото се падне късмета, може да носи хартиената корона, която украсява сладкиша. Чак тогава всички могат да седнат и да хапнат. Обикновено се консумира с ябълково вино или шампанско.
Съставки
- 1 шушулка Ванилия
- 1 щипка Сол
- 3 бр. Яйца
- 60 г Краве масло
- 125 г Захар
- 150 г Бадемови ядки
- 1 с.л. Ром
- 2 кори Бутер тесто
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната до 180° C. Разбийте захарта и мекото масло, след това добавете бадемите, смлени на фин прах..
- 2. Изстържете семената на ванилия и ги добавете към сместа.
- 3. Добавете двете цели яйца и рома. Разбийте.
- 4. Изрежете кръг от бутер тестото с диаметър,колкото тавата, в която ще печете. Поставете крема отгоре, оставяйки по около 2 см тесто отстрани. Леко ги намокрете с четка и вода. Покрийте с втория кръг тесто и притиснете ръбовете.
- 5. Отгоре намажете тестото с яйце, разбито с малко сол. Това ще го направи по-течнo и ще се разнася по-лесно.
- 6. Поставете тортата в хладилника за 30 минути. След това я извадете и направете черти, без да пробивате тестото.
- 7. Печете на 180 ° С за около 40 минути.