На 26 октомври църквата почита името на свети Димитър Солунски. Според народния календар на тази дата завършва работната стопанска година. Плодовете, зеленчуците и посевите от полето вече са прибрани. Стадата, които са пасли на свобода по високото на планините, започват да се спускат. Животните ще бъдат прибрани. В мазета, механи и хладни, каменни помещения са прибрани и подредени картофи, мед, осолено месо. Чорбаджиите се разплащат с наетите ратаи и ги разпускат. Затова и празникът се нарича още Разпуст

На Димитровден изпращаме слънчевото и топло време и посрещаме студеното и тъмното. Каквото е времето на Димитровден, такова ще е на Коледа.

На храмовия празник се приготвят богати трапези с овче и пилешко месо. Ако в дома има именик мъж, трябва да се сготви петел, ако е жена - кокошка. Месото се гарнира с царевица. 

Пекат се различни сладкиши с прибраните от градината есенни плодове – ябълки, круши, тиква. Домакините приготвят рачел и го затварят в буркани за зимата. От плодовете често се прави и пестил. Те първо се сваряват, а тънко разстланото пюре се суши. Поставя се между хартия или тънка памучна кърпа и се завива на руло. Пестил се прави от малини, сливи, киви и др.

За десерт в празничния ден пекат ябълки и тиква, поръсени със захар и канела. 

Снимка: iStock

На Димитровден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Добрин/ка, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни. 

Свети Димитър се приема и за закрилник на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.