Случвало ли ви се е да купите диня, но когато я разрежете да се окаже все още зелена, куха, или пък да не е сладка? За да не изпадате в тази неприятна истуация, ето няколко лесни признака, по които ще познаете вкусната диня, без да я разрязвате.

1. Добре узрялата диня трябва да има ярко жълто петно на кората. Обикновено то е около опашката. Жълтото петно показва, че динята е била откъсната навреме, и в момента е зряла и сладка.

2. Избирайте диня, която тежи повече, отколкото ви се струва на пръв поглед. Тежката диня е сочна.

3. Огледайте кората за малки бели драскотини. Те са направени от насекоми или гризачи, усетили сладостта на динята.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos



4. Вкусната, добре узряла диня е с тъмнозелена кора. Колкото по-тъмни са ивиците й, толкова по-хубава е тя.

5. Почукайте с пръст по кората на динята. Ако тя издаде глух звук, значи вътрешността й е плътна. Това е гаранция за добре узрял плод.