Поддръжката на зелена и свежа морава е от решаващо значение за добрия външен вид на двора или градината, а с настъпването на по-топлите месеци темата вече е на дневен ред за много собственици на къщи с дворове. Мнозина обаче се притесняват, че това изисква сериозни грижи и не всеки има познанията, за да го прави.

Добрата новина е, че поддръжката на тревните площи си има своите принципи и тънкости, и ако ги следваме, само с няколко лесни стъпки, можем да се радваме на безупречен двор. От екипа на Kubota България, японският лидер в производството на селскостопанска техника, са подбрали редица полезни съвети за поддръжка на моравата, които могат много да улеснят живота на нейния собственик, без значение дали тя е в града или на село.

Изберете правилния сорт трева

За нови имоти и площи, където моравата се нуждае от основно обновление, е възможно да персонализирате вида на тревата за оптимална работа. Съществуват различни сортове трева, които се представят различно в зависимост от специфичния климат на региона и количеството на валежите. Затова изберете правилния сорт трева според климатичната зона. Това ще улесни много работата ви в бъдеще.

Снимка: iStock

Косете тревата веднъж седмично

Първият съвет за красива морава е редовното косене на тревата. Това е стандартна рутинна грижа, а в зависимост от климата и метеорологичните условия може да се наложи да коригирате и косите повече или по-рядко.

Времето от деня, когато косите, също е важно. Някои експерти препоръчват косене на тревни площи рано вечер, за да се поддържа тревата овлажнена. Освен това, не забравяйте да косите само около една трета от височината на тревата.

Снимка: iStock

Използвайте пръскачката сутрин

Следващият ключов фактор за свежа морава е напояването. Не е необходимо да поливате тревата всеки ден. Идеалният график за поливане е около два или три пъти седмично.

„За да извлечете максимума от рутината си за поливане, използвайте пръскачка, която покрива цялата площ на тревата. Правете поливането рано сутрин, между 6 и 10 сутринта. Поливането през средата на деня или през нощта може да не даде най-добри резултати“ - споделят още експертите от екипа на Kubota България.

Снимка: iStock

Поддържайте тревата редовно

Красивата морава изисква редовна поддръжка. Най-добрите озеленители и градинари в света съветват да се инвестира в качествена машина за поддръжка на тревни площи. Това не само прави тревата по-лесна за поддържане и косене в дългосрочен план, а и я кара да изглежда много по-хубава и свежа.

Поддържайте вашата косачка

Последният съвет за перфектна морава е да вложите малко грижи и внимание на вашата косачка. Тя е най-здраво работещият инструмент и е от изключително значение, когато става въпрос за добре изглеждаща градина.

Уверете се, че остриетата на машината винаги са остри. Всеки път, когато я използвате, почиствайте ходовата част, за да предотвратите ръжда. Добър избор е също да се доверите на профилактика от професионална фирма, за да поддържате производителността й на оптимално ниво.