24-годишният Християн Пенев, който живее от близо 4 години в Амстердам, ни изпрати чудесни снимки и видеа от един от най-хубавите паркове в Европа. Ето какво сподели той пред LadyZone.bg

„Паркът е създаден през 1950 г. и е една от най-големите цветни градини в света. Заема площ от 79 декара и отнема около 2-3 часа да се обходи. Всяка година тук се засаждат над 7 милиона цветни луковици. Паркът е известен най-вече с богатата си колекция от лалета, но има и много други видове като зюмбюли, лилии, рози, карамфили, ириси и други. Годишните посетители на парка в нормални обстоятелства са около 1 милион и тъй като е отворен само за 7-8 седмици, броят на дневните посетители е десетки хиляди. Тази година заради пандемията максималният брой посетители на ден е 5000, като всички трябва да покажат негативен PCR тест, за да бъдат допуснати в парка.

Снимка: Християн Пенев


Паркът е идеална дестинация за отдих и е само на 1 час от Амстердам. Тук може да се прекара цял ден. Кукенхоф предлага и развлечения като обиколки на парка с лодка, посещаване на вятърната мелница и малък лабиринт от цветя. Има и няколко бара и ресторанти. Много от посетителите са млади семейства с деца или фотографи.“

Снимка: Християн Пенев

Християн Пенев признава, че има голям интерес към цветята и растенията от около година. Той се е породил от работата му върху разработването на уебсайт за цветарския магазин на майка му.

Снимка: Християн Пенев

„Амстердам е любимият ми град и въпреки че тук всичко е почти перфектно, дори и за чужденец, планът ми е да се върна в България след няколко години“ – сподели ни Християн.

Снимките от Кукенхоф можете да разгледате във видеото горе или в тази галерия: