Малко хора знаят на кого дължат хубавия аромат на цъфтящи липи във Варна. През пролетта и лятото главните улици на града, Морската градина и по други места ухае божествено. Виновникът за това е Антон Новак.

ОТ ВИЕНА ДО ВАРНА

До средата на 19 век районът на Морската градина бил голо поле. В района на Военноморския музей (тогава Ени куле табия) имало лозя и малка градина, наречена Кървавата градина. Под Пантеона имало френски гробища, където били погребани умрелите от холерата през 1854 г. френски войници. В съседство пък били старите градски гробища. 

Идеята за обособяване на градина първоначално била приета с насмешка. През 1894 г. от варненската община помолили известният археолог Карел Шкорпил да се заеме с тази задача. От своя страна, той поканил Антон Новак - чешки паркостроител, станал известен с изграждането на дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Той с радост приел задачата. Пренесъл липи от Джанавара и Арап-чешме и лично засадил по улиците на варна прекрасните дървета.

Снимка: Wikipedia

Години по-късно във Варна, освен че ухае на море, се носи упоителен аромат на липи. Разбира се, не всичко се случило толкова лесно. Антон Новак бил назначен за управител на градината. Втора стъпка в плана бил изборът на подходящи дървета.

Заедно с много работници и помощници Новак обикалял "Узун кум" - Златни пясъци", местността Хачуката, Лонгоза и Странджа планина.

По това време нямало държавни разсадници, от които да се вземат дърветата. Набавянето им от изброените източници било труден и бавен процес. продължил около 10-15 години.

ПРЕНАСЯНИ НА ГРЪБ И С БИВОЛИ

 

Антон Новак избрал 5 вида дървета:

  • бряст,
  • копривка,
  • липа,
  • конски кестен,
  • ясен

Дърветата били пренесени с каруци. Голяма част от тях Новак облагородява сам. Много трудоемко било и да се засадят и поддържат тези видове. Наложило се да пренасят вода с бъчви от близки до градината чешми. Избирали всяко дърво индивидуално. Някои от тях пренасяли дори на гръб. По този начин днешната красива Морска градина започва да добива своя вид, познат на местни и туристи в днешни дни. 

Снимка: Wikipedia

Но историята не спира до тук. Някои видове идват от по-далеч. С цял керван от биволски каруци били докарани някои видове от Средиземноморието. те били по-редки и красиви дървета. Но днес са именно онази, характерна за варна красота, с която мнозина градът се гордее. 

Във видеото вижте една друга градина - от сърцето на Франция.