У дома имате величествена юка. Не знаете много за нея, но я харесвате, защото прилича на палма и краси хола ви. Освен като растение красавицата е позната и като храна, приличаща на зеленчук и лекарство, действащо противовъзпалително.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЮката е растение, което произхожда и се среща в южните части на Северна, Централна и Южна Америка. Заради по-суровия климат, в който тя вирее спада към т.нар. сукуленти – растения, които са с дебели, месести листа и които складират вода за по-неблагоприятни моменти. В света са познати около 30 вида юки, а в България се отглеждат два декоративни вида.

Именно, защото юката е сукулент, тя е лесна за отглеждане, непретенциозна към поливането, а през лятото, изкарана на двора без проблем успява да преживее жегите и пряката слънчева светлина. По-големите екземпляри приличат на палми и са изключително подходящи за украса у дома или в офиса.

Толкова за юката като растение, отглеждано за декоративни цели, защото тя има много полезни свойства, на които е редно да се обърне подобаващо внимание - коренните жители на Америка са я използвали и като храна и лекарство. Хапвали са я точно като повечето зеленчуци, съдържащи нишесте като картофите, фасула и царевицата. Коренът й може да бъде обелен и варен отново подобно на картофите. Може да се поднася като гарнитура към ястия, да се добавя към супи, да се смесва със зеленчуци. Както и да го консумирате, тялото ви ще получи ударна доза витамин С, въглехидрати и диетични фибри.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Сокът на растението пък може да се използва за направата на шампоан или сапун, тъй като съдържа стероидни сапонини, които действат като натурални разпенващи вещества. Хората, които се занимават с билки пък използват екстракт от юка за терапевтични цели – за намаляване на болката и възпалението.

И тук се появява третото важно приложение на растението – то има противовъзпалително и антибактериално действие, благодарение на съдържащите се в него уникални феноли. Именно те потискат възпалителните процеси в организма и помагат за справянето на заболявания като артрит и други хронични заболявания.

А вие имате ли юка у дома?