Грижите за вашите красиви растения и цветя у дома през зимата се различават от грижите, които полагате за тях през летните месеци, когато денят е по-дълъг и слънцето грее повече. През пролетта и есента растренията растат по-активно и бързо именно поради тази причина. Тогава те се нуждаят от повече вода, наторяване, разсаждат се и т.н.

През зимата заради по-краткотрайната среща на слънцето с растенията, те забавят своето развитие и растеж. В тези периоди не е нужно нашите красавици да бъдат поливани обилно, или да им доставяме нужните почвени обогатители.

Няма универсална формула за поливане на растенията през зимата. Едни обичат повече вода, а други може да се наложи да поливате няколко пъти през студения сезон. Най-добре поливането да става след като забележите, че почвата е почти изсъхнала. Дори и през активния сезон е добре да поливате растенията по-рядко, отколкото те да плуват във вода. Факт е, че те умират много по-често от прекомерно количество вода, отколкото от нейната липса.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Някои растения, като например цикламата предпочитат да им се сипе вода в чинийката на саксията и те да стоят за около 10-15 минути, след което излишната течност да бъде отстранена.

По същия начин стоят нещата с торенето – тъй като растенията не са в активния си период, не е нужно да торите често. През пролетта и лятото нормалният период за обогатяване на почвата им е веднъж месечно. През зимата е достатъчно да правите тази процедура веднъж на 8-10 седмици.

Сухият въздух у дома може да се превърне в проблем за тропическите растения. В тяхната привична среда те растат при висока влажност. През зимните месеци отоплителните уреди понижават влажността на въздуха в затворените помещения. За да осигурите необходимата влажна среда за растенията можете да се сдобиете с овлажнители за въздух, а друго лесно решение на проблема е поставянето на купички с вода около растенията на всеки няколко дни. Когато видите, че водата от тях се е изпарила – пълните отново.

През студените зимни дни слънцето не само е по-малко, но и неговите лъчи са по-слаби. Добре е както и през лятото и пролетта да завъртате саксиите, за да могат растенията и цветята да получават достатъчно светлина от всички страни. Това ще гарантира правилния им растеж. А така изглеждат растенията, чийто саксии не се завъртат, за да получават равномерно светлина.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Не забравяйте, че някои видове са топлолюбиви и не е добре да ги оставяте в близост до прозорците, тъй като там температурата в помещението е най-ниска. По същия начин стои въпросът с поставянето им близо до климатика или духалката – там пък има опасност въздухът да им се стори прекалено сух.

И накрая: тъй като вашите любими цветя са живи организми, ако се грижите добре за тях и изразявате своята любов, то може да очаквате, че през пролетта те ще ви подготвят много цветни изненади.