Благодарение на екип от ветеринарни лекари от Тексас, САЩ, едно куче се радва на живота отново – получава по-добър шанс да оцелее след операция и намира любящи стопани.

Джейк е 9-годишен Лабрадор ретривър, който бил намерен да скита из улиците на Уейко, Тексас, миналата година с голямо образувание отстрани на врата, което било по-голямо от главата му. Местната организация Long Way Home Adoptables го спасява и му намира приемно семейство, което е готово да се грижи за него.

Първата стъпка била посещение при ветеринар, който съобщава, че операцията за отстраняване на огромната маса ще бъде рискована и насочва случая към Училището по ветеринарна медицина и биомедицински науки на Тексас А&М, където лекарите диагностицират масата като аденокарцином - тумор на слюнчената жлеза. Раковото образувание се е разпространило от жлезата до ухото на Джейк.

"Заболяването на слюнчените жлези е доста често срещано, но ракът на слюнчените жлези не е", казва д-р Вана Дикерсън, лекуващият ветеринар на кучето. "В случая на Джейк слюнката се е натрупала, защото е имал голям тумор, който е запушвал слюнчените канали. И със сигурност е доста необичайно той да се развие толкова, колкото при него."

Ветеринарните специалисти решават, че операцията е най-добрият вариант за отстраняване на тумора. В случая на Джейк тя била частично финансирана от щедри дарители, които видели историята му в социалните мрежи. Лекарите отстранили възможно най-голяма част от тумора. Тъй като размерът му бил необичайно голям и се намирал в непосредствена близост до трахеята и хранопровода на кучето, ветеринарите не успели да го отстранят целия, но достатъчно, за да удължат живота на четириногото и да му осигурят по-голям комфорт.

Джейк се подлага и на химиотерапия, за да се намали рискът ракът да се върне. След като се възстановява, служителите започват да му търсят дом.

Сред многобройните обаждания, които Long Way Home получили за Джейк, било и това от Джоузи Браун, мениджър на ветеринарна практика с опит и ресурси, необходими за осигуряване на лечението на Джейк, от което той ще се нуждае в бъдеще. Тя приема пухкавия приятел у дома с отворени обятия.

За съжаление, туморът отново започва да расте, но Джоузи източва течност от него веднъж седмично, за да не се разраства, стремейки се да осигури на четириногото възможно най-голям комфорт и любов след всичко, което е преживял.

Вижте във видеото историята на Арес - кучето, което никога не е ходило: