Най-възрастното куче в света се казва Боби и в четвъртък навърши 31 години. Пухкавият домашен любимец ще отпразнува рождения си ден в дома си в Португалия.

Боби - чистокръвно куче от породата Рафеиро до Алентежу, родено на 11 май 1992 г. - е обявенo за "най-възрастното живо куче" от Световните рекорди на Гинес и е най-старото куче, регистрирано някога.Неговият собственик – 38-годишният Леонел Коста, споделя, че поводът ще бъде отбелязан с посрещането на 100 почитатели и приятели на Боби, включително и от чужбина, в родното му село Конкейрос в събота.


"Да го гледам е като да си спомням за хората, които са били част от нашето семейство и за съжаление вече не са тук, като баща ми, брат ми или баба и дядо, които вече са напуснали този свят", казва Коста пред "Гинес". "Боби представлява тези поколения."Възрастният пухкавелко произхожда от род на дълголетници, включително майка му Жира, която доживява до зряла възраст от 18 години.

През февруари тази година Боби детронира чихуахуа от Охайо на име Спайк, за да спечели титлата за най-възрастното куче.


Датата на раждане на кучето е потвърдена от ветеринарно-медицинската служба на община Лейрия, както и от държавната база данни за домашни любимци SIAC.

Rafeiro do Alentejos са порода кучета пазачи на добитък със средна продължителност на живота 12 години.

Вижте във видеото как преминава конкурсът за най-грозно куче в света: