Много хора са сигурни, че голямото почистване на къщата точно на 31 декември е страхотна идея. По този начин уж къщата се изчиства от мръсотия и негативна енергия. Въпреки това, всички знаци и суеверия – много от които не са безсмислени – отговарят недвусмислено. При никакви обстоятелства не трябва да почиствате къщата на 31 декември! Защо?

Снимка: iStock

Причина №1 – Ще отмиете целия си късмет
Смята се, че при цялостно почистване на къщата, се отстраняват мислите и енергията, които са останали в нея. Не трябва да забравяме, че заедно с лошото премахваме и доброто. Така че на 31 декември можете малко да подредите дома – да поставите чиниите в съдомиялната машина, да подредите столовете за пристигането на гостите, да премахнете ненужните неща от килерите. Събирането на боклук и мръсотия от пода е най-опасният вид почистване според суеверията. Така измитате от дома си целия просперитет, който ви е подготвила новата година. Най-доброто решение в този случай е да почистите къщата един ден преди пристигането на гостите.

Снимка: iStock

Причина № 2 – Както празнувате Нова година, така ще я прекарате
Сигурно сте чували тази поговорка – но тя важи не само за нощта на 1 януари, но и за 31 декември като цяло. Смята се, че Новата година идва във всеки дом сутринта на последния ден на декември - така че целият ден трябва да бъде прекаран така, както искате да премине цялата година. Затова не трябва да се претоварвате нито с чистене, нито с готвене. Правете всичко с премерено темпо и ако можете, поверете на някого част от отговорностите.

Снимка: iStock

Причина №3 – Това ще доведе до трагедия
Смята се, че прането на дрехи може да доведе до нещастие за човека, за когото перете тези неща. Същото важи и за всяко почистване, което се извършва само за един човек, а не за къщата като цяло. Например не трябва да почиствате килера или нощното шкафче на съпруга си или да подреждате детската стая.

Снимка: iStock

Има обаче и няколко необичайни ритуала, които могат да се спазят на 31 декември. Например да се хапнат 12 зърна грозде – по едно за всеки месец. Испанците вярват, че гроздето символизира късмет и плодородие.

Снимка: istockphoto.com

Друг ритуал е да се разходите в новогодишната нощ с празен куфар – мнозина вярват, че по този начин куфарът ще се изпълни с положителна енергия, която след това ще бъде внесена в къщата.