Българските зрители ще могат да се насладят на забележителния филм "Земя на номади" на голям екран в избрани киносалони и в програмата на Киномания този април.

На 77-те награди на чуждестранната преса в Холивуд – "Златен глобус", филмът спечели престижното отличие в две от най-важните категории – за режисура (Клои Жао) и за най-добър филм – драма.

Клои Жао (The Rider, Songs My Brothers Taught Me) записа името си в историята като се превърна в първата жена от азиатски произход, която печели "Златен глобус" за най-добър режисьор (и едва втората жена с приза в цялата история на "Златните глобуси"), както и първата жена режисьор, която печели наградата за най-добър филм – драма.

В речта си Клои Жао сподели за филма: "В своята същност "Земя на номади" е пътешествие-поклонение през тъгата и изцелението. За всички, които са минали през този труден и красив път в даден момент от живота им, този филм е за вас. Ние не казваме "сбогом", а "ще се видим по пътя". 

Жао отдаде заслужена благодарност на останалите продуценти на "Земя на номади", сред които е и звездата на филма – виртуозната, двукратна носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд (Фарго, Три билборда извън града), както и на Джесика Брудър – авторката на романа "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century", който е в основата на сценария. 

"Земя на номади" проследява историята на 60 и няколко годишна жена на име Фърн (Франсис Макдорманд), която губи всичко след икономическия колапс на компанията, която е в основата на малък град в провинциална Невада, където живее и работи. В резултат Фърн се отправя на път със своя кемпер и обикаля Америка като съвременен номад, изследвайки живота извън конвенционалното общество…

След спечелването на награда "Златен глобус", който последва престижния "Златен лъв" от фестивала във Венеция и още редица други отличия, "Земя на номади" се затвърждава като един от основните фаворити за наградата за най-добър филм на предстоящите награди "Оскар" 2021.