"Разделих се с приятеля си преди много време, но продължавам да ровя в профилите му във Фейсбук и Инстаграм. Чувствам се ужасно, но не мога да спра! Виждам снимки с новата му приятелка и това ме потиска. Искам да спра, но не мога. Всеки ден ги следя. Какво да направя?"

За решение на този проблем, който касае все повече хора, потърсихме специалиста Александра Каревска. Тя е тета хилинг терапевт и специалист семейни констелации. За рубриката ни за ментално здраве "Скъпо дневниче..." тя споделя няколко работещи техники. 

"ОНЛАЙН СТОЛКИНГ" - КАКВО ЗНАЕМ ЗА ТОЗИ ЗЛОВЕЩ ПЪТ НАДОЛУ

Стокингът/сталкинг е поредица от повтарящи се действия от едно лице, което следи действията на друго онлайн. Целта е да бъде запознат с ежедневието му и новостите около него. Като втора стъпка може да се окачват и последващи действия - с цел вреда, сплашване, сближаване или друго.

Снимка: Евгений Милов

Когато тези действия са предхождани от интимни отношения, обикновено наблюдаващият е партньорът, който е бил изоставен. Той изпитва трудности да продължи напред, да започне нов, различен живот. Оставайки по някакъв начин в миналото си, той започва да наблюдава и да следи активността на бившия си вече партньор в различни социални мрежи. Поведението е повтарящо се, натрапчиво и може да предизвика крайни мисли или действия. 

"Една от основните причини е, че живееш в миналото на бившия си. А него вече го няма. Това е история на ума, която не е реална. Идеята е да се изваждаме от историите на ума. Реално не те притеснява бившия, а нещо вътре в теб" - обяснява Александра Каревска.

Според специалиста за да освободим тази емоция, трябва да се върнем в определената случка, която я провокира. 

"Хората имат един основен проблем - аз достатъчно добър ли съм. Това ме кара винаги да имам съмнения в себе си. Проблемът не е в миналото, а в това, че се чувстваме недостатъчни. Тук е работата с нашето самочувствие и увереност. Една практика на мен лично изключително много ми помогна."

Коя е тя и как помага - вижте във видеото. 

ЗАЩО СЕ ЧУВСТВАМЕ ТАКА И КАК ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА?

Според специалиста, за да спрем с това поведение, е важно да сменим фокуса. 

"Важно е как аз създавам тази емоция и ситуация. Когато има ревност и съмнение, се създава конфликт. Но е фожно да обърнем фокуса към себе си и нашите реакции."

Според Каревска мъжете по-рядко имат такъв казус, а при жените се случва по-често. 

Препоръката й е човек да се фокусира върху това, което има като положителни качества, а не върху дефицитите си. На второ място идва и признанието, че човек ревнува и не се чувства добре в тази ситуация. Важно е да се открие конкретната причина и проблем. И какво би помогнало да се реши. Често това е разговор с партньора.