Шпионирането е по-лесно от всякога благодарение на профилите в социалните мрежи и чатовете през смартфоните. Необходимо ви е само да се доберете до телефона на партньора си и да го отключите - ще имате достъп до чатовете, имейлите, Инстаграм последователите, история на търсенията... Но само защото можете бързо и лесно да получите тази информация (колкото и изкушаващо да е), не значи, че трябва непременно да го правите.

Брачните терапевти споделят какви са причините и как да се справите с това, ако вие или вашият партньор сте в плен на "шпионажа". 

Защо хората го правят

Отговорът е ясен - имат проблеми с доверието. Според изследване на антивирусната софтуерна компания "Аваст" от 2014-а, всяка 1 от 4 жени и всеки 1 от 5 мъже тайно проверяват телефона на партньора си. Ето, че много хора се "подхлъзват" и го правят. Този тип поведение най-често сочи към липса на доверие в отношенията. Сякаш не вярват, че това, което казва партньорът им за себе си или показва, е реално. Така започва търсене на "истинската му самоличност" в чатовете и навсякъде из телефона.

Хората надничат в смартфоните на половинките си, защото са притеснени от вероятността да съществуват някакви ужасяващи тайни или незаконни дейности за тях, които той/тя може да крие от тях. Така само си навличат още повече съмнения и най-често такова поведение не води до нищо добро, освен до параноя. Докато изглежда добра идея за момента или пък е "оправдано", то не решава проблемите, а създава още повече. Разбира се, възможно е всичко да се дължи на просто любопитство за това, какво се случва в живота на любимия, но тогава комуникацията ви не е достатъчна.

Снимка: iStock

Основна причина 1: Липса на комуникация или проблеми с интимността

Ако двойката не обсъжда проблемите в отношенията си, то те остават неадресирани и всички подозрения се натрупват, докато не вбесят някой от двамата. Ровенето в телефона е бягство от сблъсъка с реалността, защото една бърза проверка на чатовете изглежда по-лесна и безболезнена от един потенциално напрегнат разговор. Така, вместо да показват чувствата и уязвимостта си, когато усещат, че партньорът се отдалечава, но не знаят причината, някои хора избират да надникнат в смартфона на любимия, за да разберат какво мисли и чувства. Съществува и доза притеснение, че телефонът е отражение на реалното му "аз", а думите на човекът до тях са измамни.

Основна причина 2: Несигурност и подозрения за изневяра

Защо може да подозирате партньора си или да не сте сигурни във връзката ви? Често това се случва, след като човек вече има болезнен опит с лъжовни истории от страна на половинката си. Въпросът е дали съществува реално основание към момента, за да повтаряме сценария в главата си. Конкретните примери от миналото или спомен от изневяра правят хората мнителни и търсещи потвърждение на истината. Възможно е и да няма никаква причина за съмнение и въпреки това вие или половинката ви да се държите параноично. В този случай често коренът е в миналите отношения и опит с друг човек, защото понякога пренасяме болката от старо предателство в новата си връзка, но това не е справедливо. Затова, ако сте шпиони, е важно да проверите дали страховете ви за измама не се основават на липсата на самочувствие или на болезнен спомен.

Дали проверката е нормална – не, не  е
Това е нарушение на личното пространство и липса на доверие, а в повечето случаи и не е продуктивно. Може да не намерите нищо и след това да се почувствате кофти или пък да намерите нещо малко и невинно, но да го раздуете със страховете си. И да, възможно е да откриете истината и тя да не е никак красива, но и това не е коректен начин за получаване на информация.

Снимка: iStock

Има случаи, в които двамата партньори решават взаимно да споделят телефоните си, за да разсеят съмненията и да запазят връзката си. Така параметрите са определени, съгласувани и има вариант да е полезно. По този начин се запазва известна неприкосновеност на личния живот (да, нея я има и при обвързаните), а и е напълно разумно и дори здравословно, защото се предполага да е спасителен пояс. Не всеки е способен да се съгласи, но това не означава, че иска да се раздели с половинката си, а по-скоро, че не иска да споделя напълно своят личен свят с никого.

Съвет: най-добрите връзки се градят с доверие

Връзката, изградена върху доверие, позволява и на двамата партньори да общуват свободно с приятели, колеги, членове на семейството и всякакви хора. Брачните консултанти и експерти по човешки отношения смятат, че това са най-здравите двойки, защото не се чувстват застрашени от независимостта на партньора си.

Ако все още имате нужда да погледнете в смартфона на партньора си, се фокусирайте върху причината за недоверието, което проявявате. Ако смятате, че с този подход можете да постигнете нещо и да подобрите нещата – грешите. Най-добрият начин е да откриете как да създадете доверие помежду ви. А ако вярвате, че вашият партньор е бърникал във вашият телефон, то се опитайте да поговорите зряло.