Мнозина биха казали, че Маргарита Грачева (Рита) има съдба като от филм на ужасите. И ще бъдат прави.

Съпругът й - Дмитрий Грачев се усъмнява, че жена му, която е и майка на двамата им синове, му изневерява. Наказва я като и отрязва ръцете.

Ужасната история потриса цяла Русия. Лекарите успяват да спасят само едната й ръка, на която днес има много шевове. На мястото на втората Рита сега има протеза. Тя носи накрайник, който е абсолютно модернизиран. Може да мърда пръстите си и да е максимално мобилна. 

Към момента Инстаграм профилът на Маргарита има повече от 100 000 последователи. Първата и последната й снимка са с роботизираната ръка и букет с цветя – може би символ на това, че винаги и във всичко трябва да откриваме красивото. И да го приемаме в неговата особеност.

Как живее сега Рита и може ли да забрави случилото се? Не трябва да съжаляваш за нищо. Трябва да вземеш живота си в ръце, даже и в една ръка“, споделя тя. 

След ужаса на двете отрязани от мъжа й ръце, тя открива нов мъж, за когото твърди, че е любовта на живота й. Запознават се виртуално. Последвалата близост прераства в предложение за брак. Вместо да каже „Да“ на сватбата обаче, годеникът й хвърля пръстена в езерото и казва:

„СВАТБА ТАЗИ ГОДИНА НЯМА ДА ИМА!“

Какво се случва?

През 2018 година Макс изпраща на Рита съобщение - „Привет, имаш страхотна протеза и много ти отива. Ако идваш в Петербург, ще се радвам да се запознаем. Няма да ти досаждам!“. Историята й вече е известна и тя получава доста покани за приятелства. Не отговаря на всеки, но с Макс се разбират да се срещнат. В началото отношенията им са само приятелски, често си пишат и се чуват по телефона. Чувствата помежду им се засилват и на 6 септември 2020 насрочват дата за сватба.  

Гостите пристигат за тържеството и са убедени, че идват на сватба. Но в най-важния момент, след като Макс хвърля пръстена, двойката споделя на всички, че всъщност те вече са женени от 1 година. Подписали са в Санкт Петербург без шумни тържества и публичност.

Да, официално сме женени от една година. Никой не знаеше за това (включително родителите и близките приятели)“, споделя Рита в прифила си. Много от гостите, разбира се, са учудени. Други изобщо не разбират какво се случва и защо всичко трябва да е толкова объркано. 

Въпреки трудните и странни неща, които се случват в живота на Маргарита, тя успява да запази чувството си за хумор. Често нарича себе си

МАМА ТРАНСФОРМЪР

Двамата й синове са свикнали с по-особената визия на майка си. „Не ми е трудно да шофирам, но ми е доста сложно да си сложа колана и да пъхна ключа. Ненавиждам банкнотите и монетите. Затова почти навсякъде плащам с карта. Да подреждам покупките също не ми е лесно. Трудно успявам да отворя пакетче. В този миг на помощ винаги идват децата“, споделя тя, относно своя живот с протеза. 

„Не зяпай! Не пипай!“ – това най-често казват родителите на децата си, когато те обърнат внимание на протезата на Рита. „Желязната ми ръка предизвиква голям интерес. Майките обикновено дърпат децата си настрани. Според мен е по-правилно да им обяснят, че хората са различни, че има инвалиди без ръце, без крака, със синдром на Даун, а не да ги крият от нас, все едно сме с коронавирус“ . 

През 2019 г. тя издава книга със заглавие „Щастлива без ръце“. В нея разказва истинската история на младото семейство Грачеви и как се справя с ужаса на домашното насилие.    

 Още по темата за домашното насилие: