Кратка видеоразходка из Будапеща и Виена ни предлага Десислава Хаджийска, която е страстна почитателка на модата и любител фотограф.

Царицата на Дунава

Будапеща напълно заслужава прозвището си „Царицата на Дунава“, а когато това е гарнирано с коледни светлини, уханни сладкиши и коледен дух – няма по-прекрасен подарък за сетивата!

Всяка година площад Vörösmarty се трансформира в Коледен базар. Посетителите могат да разглеждат повече от 100 щанда, предлагащи уникални тематични за сезона изкуства и занаяти. Изложбите, развлеченията на живо, храната и виното също са част от тържествата. Детските програми включват занаятчийски курсове и куклени представления.

Ароматът на традиционни унгарски храни като лангош (пържено тесто с различни топинги), kürtőskalács (козуначено коминче с аромат на канела и карамелизирана захар), пържени наденички и други деликатеси като домашно приготвени щрудели, Toki pompos (печено тесто – унгарска пица) и печени кестени, се носи във въздуха и възбужда апетита. За да се насладят максимално и необезпокоявани от студеното време, посетителите могат да се затоплят, докато се разхождат сред дървените сергии на базара с чаша греяно вино или пунш (може да се запази чашата като незабравим спомен от празничното преживяване).

Всяка зима езерото в градския парк на Будапеща се превръща в най-голямата пързалка в Европа. Известна е на местните като Városligeti Műjégpálya. Намира се в сянката на впечатляващия замък Вайдахуняд и е една от най-старите на континента.

Виена

Коледните базари във Виена се славят с вековна традиция. Началото е дадено още през Средновековието, когато през 1298 г. Албрехт I, се съгласява гражданите на града да организират декемврийски пазар или “Krippenmarkt”. От тогава характерът и разпространението на тези базари са се променили значително. Днес над 20 официални коледни базара предлагат разнообразие от сезонни подаръци и апетитни лакомства.

Коледният базар пред кметството – Christkindlmarkt
Най-големият сред всички базари в Австрия е този пред кметството. „Christkindlmarkt” е коледен базар, чиито корени ни връщат в края на XVIII век. Тази година той се състои от 154 щанда, които предлагат най-сладките лакомства, коледен пунш и най-креативните идеи за подаръци.

Сред най-традиционните сувенири и украшения са дървените. Впечатление прави вниманието към детайла както при керамичните преспапиета и стъклени играчки за елха, така и при ръчно изрисуваните коледни сладки. Навсякъде се усеща приятният мирис на джинджифилови сладки, канела и греяно вино. На кулинарния фронт са представени още традиционните печени кестени, сладкиши пълнени със сладък крем, няколко разновидности на бретцела, шунка и колбаси.

Коледната украса е приказна – хиляди лампички обгръщат в прегръдката си целия базар, а стогодишното коледно дърво се извисява величествено на височина 25 метра. Неразделна част от Коледния базар пред кметството е ледената пързалка, която е разположена на площ 3000 кв. м и придава чувството за приятна романтика.

Коледен базар пред двореца Белведере
Коледният базар пред Белведере се отличава със своята барокова атмосфера, елегантност и дизайн. Около 40 щанда предлагат на посетителите разнообразие от празнични украси, традиционно ръчно изработени стоки и специални кулинарни изкушения.