Гръбначни изкривявания, сколиоза, кифоза - много родители чуват тези диагнози за децата си и това буквално отваря вратите на Ада пред тях. Как ще расте детето ми? Къде сбъркахме? Все въпроси, които започват да си задават. И най-важния 

Операция ли е единственото решение в такива случаи? Оказва се, че не! 

Петър Петров е кинезитерапевт в "Сколио център" в София и от години работи с проблеми, свързани с деформации на гръбначния стълб, сколиоза, кифоза и лошо телодържание при деца и възрастни. Центърът в столицата ни е част от верига с продължение в Сърбия, където работи и менторът на Петров - Никола Йевтич. 

"Доста тежки случаи имаме. За сколиозата е важно кога ще бъде установена - на каква възраст е детето, каква е формата на кривината и т.н." - споделя ни кинезитерапевтът. 

Упражнения, носене на корсет и постоянство - формула за добри резултати

Един от тежките случаи, с които работят, е момиче с изкривяване ъгъл на Коп (какво точно е това - вижте във видеото) над 60 градуса. Тя се оказва изключително упорита и амбициозна и започва съзнателно да прави по 3 часа упражнения на ден. 

"С нея постигнахме и сме задържали в момента около 40 градуса. Тя клинично изглежда доста добре, от непрофесионалист почти не може да се забележи. Това за нея е огромна разлика, защото препоръките на всеки ортопед при 60 градуса е операция - не подлежащо на коментар!" - разказва тя. 

Забележителния резултат успяват да постигнат с упражнения и носене на корсет. Момичето продължава да работи усърдно поне по 2 часа на ден и редовно ходи на контроли в центъра. 

Как се установява сколиоза и кифоза, с какви упражнения може да се реагира на изкривяванията и как да се потушат болките - вижте във видеото

В центъра работят по метода на Катрина Шрот - с дългогодишни традиции, използван предимно при нехирургично лечение на сколиоза. 

Подобни проблеми има и при възрастните.

Болки в кръста, изкривявания, неправилна стойка са само част от измененията, които могат да се получават вследствие на дълго седене пред компютъра, заседнал начин на живот и т.н. 

Снимка: Евгений Милов

Ако забелязвате промяна в стойката на детето си - изгледайте видеото. Може да ви е полезно!