Още като тийнейджърка на актрисата Ева Бътърли, участваща в телевизионния хит Game of Thrones, е поставена диагноза сколиоза. В момента тя овладява заболяването със спорт, но и иска да помага на други хора в това състояние. Основен симптом на сколиозата е страничното изкривяване на гръбначния стълб.

Пред „Дъблински вестник“ Ева споделя, че открила, че е имала това състояние, след като учителката й в началното училище забелязала, че едното й рамо е увиснало. На 12-годишна възраст е диагностицирана със силна кривина на гръбнака. Лечението, което започва обаче, не само че не й помага, но и влошава състоянието й. „Гърбът ми прогресивно се кривеше, като стигна до там, че започна да се образува голяма гърбица. Пратиха ме на ортопед, който ми постави диагноза тежка сколиоза и се наложи незабавна операция, тъй като изкривяването ми беше много агресивно."


Ева претърпява две операции. На първата й поставят метални пръти от двете страни на гръбнака, за да се предотврати влошаване на изкривяването. След усложненията обаче се налага втора операция, за да ги премахнат. 

Състоянието на актрисата по това време е не само болезнено, но я кара да приема тялото си като чуждо, да не го харесва и трудно да си намира дрехи. „Облегалките на столовете в училище винаги ми причиняваха дискомфорт и се чувствах много различно от другите момичета на моята възраст.“

Когато става на 18 г., Ева започна да ходи на фитнес. Така открива, че  тренировките с тежести й помага да се справи със сколиозата. По този начин укрепва мускулите, които заобикалят гръбначния й стълб, става по-издръжлива на болка и като цяло се подобрява естетичния вид на гърба й. Тренира по 5 дни седмично и след няколко месеца тялото й се променя. Гърбът й става по-симетричен, а болките изчезват.

„Има много изследвания, които показват, че вдигането на тежести не само облекчават болките в гърба и подобряват функционалността на гръбначния стълб, а също така увеличава костната плътност. Силните мускули много по-лесно държат гръбнака на мястото му“, споделя Ева. 

След като успява да се справи със сколиозата, Ева иска да помогне на други хора, които страдат от това заболяване.

Тя съчетава тренировките с балансирано хранене и практики за психичното здраве, тъй като физическата форма се отразява негативно и на психиката. Актрисата споделя, че винаги е готова да изслуша проблемите и трудностите на някой с това заболяване и да му помогне. Тя записва различни подкастове за слушане и споделя упражнения срещу сколиоза в Инстаграм профила си, за да са достъпни за повече хора.