Голяма японска компания й постила червен килим, когато идва да работи за тях. Супа топчета, леща и мусака й приготвя майка й при последното си гостуване. Тя е Тереза Шарф и е българката, чийто живот се разполага между високата мениджърска позиция във Виена и неспиращата любов към родна България. 

Усмихната, доброжелателна и младолика - такава е Тереза на срещата ни. Едва ли някой би предположил, че е майка на 2 деца, едно от които на път да избира университет за себе си. Преди години Тереза също прави този избор. След университет в България и магистърска програма в Англия

ВИЕНА ОТКРИВА ЗНАНИЕТО И КРАСОТАТА СИ ЗА НЕЯ

Тереза Шарф е завършила MBA във WU Executive Academy в австрийската столица и е една от българките, заемащи ключови позиции в международни компании, благодарение на любознателност и не малко инат.

Коя черта на българите харесват в Академията - вижте във видеото.  

"Забрави, че имаш уикенди, че имаш семейство, че имаш лично време за 2 г." - това е съветът, който получава преди да започне програмата. Тя обаче вярва в способностите си и тези думи не я плашат. 

"Лекциите бяха много полезни за мен, защото можех веднага да приложа наученото. Провокираха ни да мислим и да откриваме решния на дадени проблеми. Взъможността да слушаш как хора от други индустрии и националности мислят, беше много полезно."

В програмата има хора от 26 до 43 години. Всички с голямо желание да усвояват нови знания по пътя си към успешната си реализация. 

След лекциите има много курсови работи, повечето от които в група. Това се оказва и най-голямото предизивкателство за нея, защото трябва да комуникира с непознати хора. Съчетава всичко това с работа, и отглеждане на 2 деца. 

"Беше критично в някои моменти, но не съжалявам нито за миг" - признава тя и уточнява, че това е било едно от най-добрите решения, които е взимала. 

Никога няма да забрави колегата, с когото била в конфликт в началото и който впоследствие я изумил с гениалните си способности в областта на финансите. По пътя си нагоре Тереза получава подкрепата от цялото си семейство. Малкото момиче, което още на 13 г. мечтаело да стане журналист, в момента работи в компания, където я посрещат с отворени обятия. Високата позиция, стратегическото мислене и добрата реализация не изместват една друга нейна любов

МУСАКАТА НА МАМА

"Супа топчета, леща и мусака" - това били последните ястия, които й приготвя майка й при последното си гостуване. 

Тереза признава, че не е сега моментът, когато би се върнала в България, но също и че често се прибира, обича родината си и води свои австрийски приятели на гости.

"Ние си мислим за България като за намръщените хора, на които все нещо им куца, но всъщност сме много приятелски настроени и много си помагаме. "Да не се изложим пред чужденците" не е случайна поговорка. Старем се да ги впечатлим, гостоприемни сме и те това наистина го оценяват."

Какъв е нейният съвет към българите, които избират къде да учат - гледайте във видеото.