Тя е завършила 4 университета, в различни страни по света. Работи в екип от 20 човека, в който е единствената жена. Тя е българка и заема висока лидерска позиция в световнозивестна компания. Дава 2 месеца на всеки, който е склонен да я преценява по пол и външен вид. След това той сам се убеждава, че Аделина Шикова е прецизен професионалист и жена, която знае как да постига целите си - методично и без да повишава тон. 

Аделина Шикова е завършила Global Executive MBA във WU Executive Academy във Виена. 

ОТ СОФИЯ ДО "ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА НА ВСИЧКИ СРЕЩИ"

Аделина е завършила НПМГ в София, с профил физика. В момента е в транзитен процес към висока мениджърска позиция в автомобилната индустрия. Споделя, че тази индустрия е "доминираща от мъже". Когато обаче си завършила гимназия в паралелка само с още 4 момичета, а в университета сте били едва две в групата, се научаваш да комуникираш и работиш в мъжка среда, при това доста ефективно

"Това, което не искам и се старая да не се случи, е да се превърна в мъж. Искам да запазя нивото си на женственост - това за мен е важно! Ако работата ми ме превърне в мъж, ще е все едно да загубя лична битка."

На последното й интервю, преди да започне работа на новата си позиция, вицепрезидентът й казва: "Трябва да си по-твърда, по-силна!" Отговаря му така

НЕ МЕ КАРАЙ ДА ИЗПОЛЗВАМ МЪЖКИ ТЕХНИКИ! 

Единственото условие, което има, е да я остави да си върши работата като жена. 

"Аз работя различно, но ефективно! Нещата са свършени, хората работят за мен с желание." Той се съгласява и отстъпва. Аделина говори тихо, но счита това за предимство.

"Той искаше да говоря по-високо, но не считам, че това е начинът. Аз като говоря тихо, има тишина в цялата зала. Хората ме слушат." Споделя, че има колежки, които често повишават глас. Въпреки това хората в екипа не се вслушват в думите им и работата не върви по-плавно.


СЛУШАТ ТЕ, КОГАТО ИМАШ КАКВО ДА КАЖЕШ, НЕ КОГАТО КРЕЩИШ

Не се чувства подценявана заради това, че е жена, но и не отрича, че й се случва.

"Жена, източноевропейка, по-млада от голяма част от хората в екипа - няма как да няма стереотип. И те не го правят, за да те обидят. Когато виждам, че са ми наложили стереотип, подължавам да работя по най-спокойния начин и те почват лека-полека да си променят отношението. Давам им 2 месеца за това. Но в тези 2 месеца трябва да показвам много по-висока ефикасност от мъжете и повече знания. Знам това, очаквам го и то не ме тормози. Не се карам с тях, просто им давам време!"

Аделина завършва Техническия университет в София, следва в Кралския технологичен институт в Швеция, специалност "Проектиране на системи върху чип". След това прави докторантура в Белгия. Работи в Катедрата по електротехника на Католическия университет в Льовен и получава студентска награда по физика, организирана в духа на Алфред Нобел и присъдена от Шведския институт и Шведското посолство в България. И ако за някои това е предостатъчно, за Аделина Шикова не е! Избира MBA във Виена, въпреки че вече има добре заплатена и престижна работа. Оказва се, че след 3 технически университета точно това, което има, я ограничава.

"Усещах как инженерите започват да влизат в конфликт и как най-ценната ми квалификация се оказва най-голямото ми ограничение. Установих, че за да мога да мина по-нагоре в кариерата си, трябва да продължа да уча."

В - КАТО ВИЕНА, В - КАТО ВЪЗМОЖНОСТ

Аделина има възможност да избира между Виена и Париж, като и на двете места е приета със стипендия. избира Виена, защото за нея това е мястото, където няма нужда да си вземаш "отпуск, за да си почиваш". "Ако искам да плувам - има един ръкав на Дунав за това. Ако искам хубаво вино - има много лозя. Една от малкото столици, в които няма задръствания и хората не са изнервени. 

Избира МBA, която е Global, защото й предлага обширен поглед върху различни науки. В програмата, която Аделина избира, се учи маркетинг, финанси, и др., а от университета ги водят на обучение на различни места - Китай, Индия, Африка, Латинска и Северна Америка. 

"Пътувахме много. Човек може да гледа и клипчета в YouTube, да чете теория, но ако не си там и не седнеш на масата, не опознаеш културата, не усетиш болката на хората, е много трудно виртуално да им предложиш решения за бизнеса."

Снимка: Аделина Шикова

Признава, че WU Executive Academy организира добри бизнес контакти, а завършилите програмата получават не една, а две дипломи - от Академията, и от Карлсън бизнес клуб от Университета в Минесота.

"Ако се справям в тази работа, искам да се справям като жена" - категорична е Аделина Шикова. Същата категоричност, с която нанася червеното си червило и говори тихо. Защото има какво да каже. 

Повече за университета - вижте във видеото.