През последните месеци шахът доби огромна популярност с хитовия сериал "Дамски гамбит". За 28 дни е гледан от 62 млн. домакинства, пет пъти се е увеличила бройката на онлайн играчите, а от 10 години насам не имало толкова търсения в Гугъл на тема "как се играе шах".

Историята на "Дамски гамбит" разказва съдбата на Бет Хармон, която на крехка възраст остава сираче. Започва да играе шах и скоро всички около нея разбират, че тя има талант. Сериалът ни показва какво е да си момиче шахматист през 60-те години на миналия век и множеството препятствия, през които минава героинята, за да постигне целите си.

Макар сериалът да е творческа измислица, той напомня на истории от реалния живот, една от които е тази на Виктория Радева. Вики е едва на 19 години, но зад гърба си има множество победи в шаха - на национален и световен мащаб.

Снимки: личен архив

Тя споделя, че едно от най-важните й състезания е било световното първенство в Бразилия през 2010 година. Цялото лято преди това усилено се занимава с тренировки и дава всичко от себе си. Това дава резултат – става втора. 

Вики започва да играе шах на 3-годишна възраст и макар в началото да гледа на дъската по детски начин, бързо вижда красотата в тази игра.

"Обикновено всички световни и европейски минават като един филм, защото ти си толкова съсредоточен върху това, което се случва, в собствената си игра и първо всичко минава много бързо, второ, си имаш един определен сценарий, който спазваш. Събуждаш се в определено време, правиш едни неща, подготвяш се, играеш, анализираш", споделя Вики. 

Тя също е изгледала сериала, защото й е било изключително интересно какво представлява и как е направен. 

"Самите емоции, които са вкарани, начинът, по който тя се чувства след партия, как се подготвя, е до голяма степен реалистично. Имаше даже, доколкото си спомням, една сцена, в която тя трябваше да се предаде, беше изключително важна партия и просто се разплака на дъската - това са емоции, които всеки един шахматист е изпитвал през неговия живот", откровена е Вики. 

Голяма част от историята на сериала се върти около употребата на наркотици. Те помагат на героинята да се концентрира и да предвиди развитието на играта.

Според нашата шампионка по шах, обаче, това не е реалистично: "При взимането на такива наркотични вещества при един шахматист, това по-скоро ще замъгли неговата преценка, отколкото да я избистри, по такъв начин."