В Щатите Дойчин Кършовски е известен като "българинът, който учи американците на дълголетие".

Милионери, рок звезди и богати наследници са негови клиенти - толкова известни, че той избягва да назовава имена.

"Главният съвет е: слагайте си колана като карате", казва Дойчин.

"Това е разпространена шега сред всички, които се занимаваме с дълголетие, защото се очаква, че след 10 години хората ще бъдем като автомобили и органите ни ще могат да се сменят с нови в сервиз", описва той бъдещето. 

Дойчин дава и обяснение за това какво представлява настъпващата епоха на "Медицина 3.0".

"Медицина 1.0 е медицината на Хипократ, най-древените знания. Медицина 2.0 е това, което имаме днес - болници, клиники, които се грижат с ваксини и с лечение за травми, счупени кости, болести... Медицина 3.0 е превенцията, профилактиката", казва специалистът.

"С две думи, ако си правиш предварителни проучвания и тестове без да имаш симптоми, няма да ти се налага да прибягваш до медицина 2.0", казва Кършовски.

"Ракът на дебелото черво е 100% предотвратим, ако се хване навреме", казва той и допълва: "Направете си колоноскопия - неприятно е, знам, но спасява животи."

Кършовски обаче казва, че най-важното е да имаме ясната цел, че искаме да бъдем дълголетници.

"Забравили сме как да живеем дълго. Не само българите, целият свят. Умереното хранене, постоянното движение - не само упражненията - любовта в семейството, добрите отношения със съседите... Все неща, заложени в народопсихологията ни, от които съвремеността ни отдалечава."

Какво още казва Дойчин Кършовски и какви съвети дава - чуйте във видеото по-горе.