Въздишката по морето отдавна е възпята от бургазлийката Тони Димитрова. Песента „Ах, морето“ се ражда през пролетта на 96-а година.

Най-скъпата награда за Тони Димитрова е 1-то й трето място, именно с песента „Ах, морето“. Песента се ражда по повод фестивала „Бургас и морето“. Текстът разказва историята на авторите й от остров „Св. Анастасия“. Музиката и аранжимента са на Стефан Маринов, а текстът на Иван Ненков.

„Ах, морето“ е второто ми фамилно име“, призна Тони в рубриката „Разкажи ми песен“ по bTV. Песента е първият й музикален пробив и много хора познават певицата като „изпълнителката на морето“.

„Тя е повече от песен, тя е море, тя е песен за всички, които харесват красите думи“, добави Димитрова. „Когато създавахме музиката, Стефан искаше да изпея частта „Аа-Аа“ от песента като вълна“, спомни си Тони с усмивка.

„Трагедията на дрехите“ идва, когато певицата трябва да излезе на фестивала, за да изпее песента. Никога няма да забрави черния панталон и бялата риза с маншети и златисти орнаменти. „Това беше единствения фестивал, на който публиката гласуваше, след това имаше журита“. На фестивала Тони взима третото място. Това е най-скъпата награда за нея, която завинаги ще помни.

„Благодаря, че тази песен ми се е случи точно на мен“, призна Тони. „Тя можеше да бъде написана за друг изпълнител и сега друга певица да говори за нея, вместо мен“, добави тя.