Шеку Кане-Мейсън хваща виолончелото за първи път, когато е на 6 години. Всичко в музиката и след това му се случва със същите бързи темпове.

На 16 печели престижния конкурс BBC Young Musician of the Year.
На 18 свири на кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл.
На 21 първият му албум оглавява всички музикални класации.

„Вкъщи слушахме CD-та на страхотни изпълнители на класическа музика. Това ме вдъхнови да започна да свиря. Първо се пробвах с цигулка, но не се справях и след няколко месеца спрях. Една вечер, докато гледах концерт на симфоничен оркестър, се впечатлих от вида и звука на виолончелото, в този момент се влюбих. Вече нямаше връщане назад”, разказва младият музикант.

Той става първият чернокож победител в престижния музикален конкурс на BBC. 

Сцената и виолончелото се превръщат във втория му дом. 

„Ако в момента мога да говоря с 16-годишното си аз, бих му казал да продължи да работи усилено."

Милиони зрители по целия свят се наслаждават на изящните му мелодии пред екрана на телевизора. Вече в цяла Великобритания и отвъд нея знаят кой е Шеку Кане-Мейсън.

През 2020 година той издава първия си самостоятелен албум „Елгар”, който оглавява музикалните класации. Но под обвивката на успеха стоят много безсънни нощи и неуморен труд. Зад големия талант стои и голямо сърце. От няколко години Шеку работи с деца, които нямат финансовата възможност да си позволят уроци по музика.

„Мисля, че е наистина специално да видиш естествения ентусиазъм, който децата изпитват към музиката. Докосвайки се до музикален инструмент за първи път, очичките им греят. Давайки им възможност да надградят тази първоначална искра и да превърнат в огън и страст, е наистина специално. Щастлив съм, че работя с тях”, казва той.

Друга кауза, за която се бори младият музикант, е въвеждането на задължителни часове по музика и свирене на музикални инструменти в учебната програма. 

„Музиката не би трябвало да е за привилегированите”, категоричен е Шеку. 

Цялото предаване "COOLt" гледайте на btvplus.bg