Когато Бах композира своите шест сюити за соло виолончело, със сигурност не е предполагал, че това ще бъде един от символите на класическата музика изобщо. Синоним за академичност, който присъства в много филми на режисьори като Уди Алън и Ингмар Бергман, както и във всякакви форми на попкултурата.

Брат ми е челист и знам не само с ушите и разума си, но и със сърцето си, че тези шест сюити са алфата и омегата на виолончелото. Всеки конкурс или прослушване за работа започват със „соло сюита на Бах по избор на участника“. Един челист насън да го бутнеш, може да засвири някое от тези произведения.

Затова новината, че Йо-Йо Ма е направил нов запис на сюитите, трети в неговата кариера, се явява едно от големите събития на 2018 г.

Със своя талант и лъчезарна усмивка американският музикант от китайски произход е нещо като Лучано Павароти на виолончеловата музика. Истински титан! Вижте само видеото (Сюита N3), което се появи преди няколко дни в неговия канал в YouTube, първото от осем месеца насам! С виненочервени чорапки и с неизменната си усмивка Йо-Йо Ма сякаш диша с музиката. Да, поостарял е, но пък с притворени очи прилича на Йода!

На мен лично тази музика ми действа много добре. Сякаш подрежда всички молекули в мозъка ми и всичко си идва на мястото. 

Йо-Йо Ма се докосва за първи път до тези сюити, когато е на четири (да, гениите започват да свирят много рано). Малко преди да навърши 30, ги записва за първи път. Втората регистрация дойде през 1998 г. под името Inspired by Bach, като към всяка сюита бе направен филм.

Днес, 20 години по-късно, 62-годишният челист записва сюитите за трети и, както сам признава, последен път.

Албумът Six Evolutions – Bach: Cello Suites (Sony Classical) излиза на 17 август 2018 г. По този повод Йо-Йо Ма започва двугодишно световно турне, посветено на Бах. Той ще представи шестте сюити на шест континента, често на необичайни за такива концерти места.

В началото на септември ще бъде в Европа, като на 2-ри ще изсвири сюитите в Лайпциг – градът, в който Бах прекарва последните 30 години от живота си.